Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-03-2018 14:59

Ανακοίνωση του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος σε σχέση με τη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου

Σε σχέση με τη μετακίνηση εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας στην ενεργειακή και βιομηχανική περιοχή Βασιλικού και τον τερματισμό της χρήσης τους στην Λάρνακα, η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου,  έχοντας υπόψη το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη για το πιο πάνω θέμα – επιστολή η οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας – και στο πλαίσιο του συμβουλευτικού της ρόλου, απέστειλε στις 5 Μαρτίου 2018 επιστολή προς τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα ενόψει της συζήτησης του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Λάρνακας  αναφέροντας ότι κατά την άποψη της,  την επιστολή του Δημάρχου χαρακτηρίζει η αντικειμενική περιγραφή των γεγονότων και της υφιστάμενης κατάστασης.
 
Η Επίτροπος θεωρεί ως σημαντικότερη την αναφορά στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων Τμημάτων, την ελλιπή ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Ως εκ τούτου, προτείνει  άμεσα τον καθορισμό νέου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος με καθορισμένες ενέργειες, το οποίο να μην επιδέχεται αλλαγών και/ή παρατάσεων. 
 
Επίσης, προτείνει όπως η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην ανανέωση του Διατάγματος, το οποίο έχει λήξει την 1η Μαρτίου και να γίνει σαφές ότι δεν θα προχωρήσει ούτε στην ανανέωση του Διατάγματος, που λήγει τον Μάρτιο 2019 και αφορά στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου.
 
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος θεωρεί ότι η όποια ελαστικότητα των αποφάσεων από την πλευρά τους κράτους θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω αναβολές.
 
Η αυστηρή τήρηση των διαδικασιών και των χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και η μη ανανέωση του Διατάγματος αποτελεί κατά την άποψη της κα Παναγιώτου, τη μόνη ασφαλή οδό επιτυχίας της προσπάθειας, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα – οικολογική, οικονομική και κοινωνική – τόσο στην πόλη και τους κατοίκους της Λάρνακας όσο και στις εταιρείες, αφού απρόσκοπτα και χωρίς αντιδράσεις και νομικά κωλύματα, θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις εργασίες τους.
 
(ΜΛ/ΕΙ)