Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-01-2019 21:28

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron προέβη σε δηλώσεις μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29 Ιανουαρίου 2019, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στην Λευκωσία, η 5η Σύνοδος Κορυφής των Νοτίων Χωρών της ΕΕ. Τη Σύνοδο φιλοξένησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron, των Πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Μάλτας κ. Joseph Muscat, της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αλέξη Τσίπρα, της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Giuseppe Conte, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Antonio Costa, και του Υπουργού Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας κ. Josep Borrell Fontelles.

Μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, οι Αρχηγοί των έξι Κρατών και Κυβερνήσεων και ο Υπουργός Εξωτερικών του Βασιλείου της Ισπανίας, προέβησαν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

Μιλώντας στα Γαλλικά, μέσω διερμηνέα στα Ελληνικά, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Emmanuel Macron είπε:

«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, ευχαριστώ αγαπητοί συνάδελφοι. Κυρίες και κύριοι, είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο για πρώτη φορά από την εκλογή μου. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω κυρίως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη θερμή υποδοχή και για την εξαιρετική ανταλλαγή απόψεων και σε διμερές επίπεδο και όσον αφορά στον Νότο της ΕΕ.

Όσον αφορά σε διμερές επίπεδο, η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας. Και συγκεκριμένα, η Κύπρος αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο σε αεροναυτικό επίπεδο για την Γαλλία. Από αυτή την άποψη, αυτή η προσέγγιση, αυτή η συνεργασία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θέλουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη. Και για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κυπριακές Αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς. Σήμερα είχα πει ότι αν μας επιτραπεί να ανοίξουμε ακόμα περισσότερες περισσότερες προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο μας χωρών.

Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στην Κύπρο, είναι και συμβολική και κάτι παραπάνω. Πρώτα από όλα είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα λοιπόν να σας πω εκ νέου κ. Πρόεδρε ότι όχι μόνο έχετε την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη στήριξή μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Η ιδιότητά μας αυτή της Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, μάς έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την υποστήριξή μας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Υπάρχει μια δέσμευση από μέρους του κ. Αναστασιάδη, είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα και για την Κύπρο και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σε αυτό το πλαίσιο 7 που παρουσιαζόμαστε σήμερα του MED, είναι ένα φορμάτ πολιτικό πολύ σημαντικό και έχουμε συζητήσει θέματα σε επίπεδο στρατηγικής. Σε αυτά τα μέλη της ΕΕ που ανήκουμε στον Νότο, στην Μεσόγειο, όσον αφορά στην ενέργεια, την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την Ευρωζώνη.

Οι συγκλίσεις των απόψεών μας, τα στρατηγικά μας οράματα είναι εκεί και νομίζω ότι είναι σημαντικό να πούμε ότι ο συντονισμός αυτής της συνάντησης, όπως και στη δήλωσή σας αναφερθήκατε στα πολύ σημαντικά και βασικά σημεία κ. Πρόεδρε, αλλά επανέρχομαι σε αυτό που είπατε, αλλά θα ήθελα να υπογραμμίσω τρία ζητήματα:

Το πρώτο αφορά στη μετανάστευση. Η Κύπρος, όπως και το σύνολο των μεσογειακών κρατών έχουν επηρεαστεί από τη μετανάστευση. Η Ανατολική Μεσόγειος ήταν η πρώτη οδός της μετανάστευσης προς την Ευρώπη και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς το ζήτημα αυτό και για να υπερασπιστούμε ένα ολοκληρωμένο όραμα σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη. Δηλαδή, καταφέραμε να υπάρξουν οι συγκλίσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου, αλλά αυτό που υπερασπιζόμαστε εμείς επίσης είναι ένα πραγματικό, ένα λειτουργικό όραμα. Και θα ήθελα εδώ να πω ένα ευχαριστώ στον Joseph Muscat για την εξαιρετική κινητοποίηση της Μάλτας μεταξύ όλων εμάς, για να προσπαθήσουμε να βρούμε αυτόν τον μήνα αποτελεσματικές, ανθρώπινες λύσεις όσον αφορά στην Μεσόγειο. Τώρα περισσότερο από ποτέ αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες μας. Όσον αφορά στο ότι έχουμε αναφέρει το ζήτημα αυτό με τον Ιταλό Πρωθυπουργό όταν μιλήσαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ένας συγκεκριμένος, ολοκληρωμένος τρόπος, και νομίζω ότι θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε τις τρεις αρχές που έχουν ζητηθεί: ο σεβασμός του Δικαίου της Θαλάσσης -και στο ότι αυτό το σκάφος θα πρέπει να κατευθυνθεί στην Ιταλία γιατί είναι πιο κοντά- και βεβαίως έχουμε επαναλάβει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δέσμευση σε σχέση με αυτό σκάφος και τις ιταλικές ανάγκες.

Και βεβαίως, η αρχή του δικαίου. Έχουμε έναν αγώνα κατά του trafficking, της εμπορίας δηλαδή των ανθρώπων και αυτού του είδους των επιχειρήσεων και ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης αυτών των ζητημάτων. Αυτό ήταν βασικό θέμα της συζήτησης στη συνάντησή μας.

Επίσης, συζητήσαμε θέματα κλιματικής αλλαγής και το θέμα της υπεράσπισης ενός Προϋπολογισμού της Ευρωζώνης μέσα και από τα Συμπεράσματα που είχε γίνει στο πλαίσιο του Συμβουλίου που είχε γίνει για την Ευρωζώνη. Διάφορες συζητήσεις όσον αφορά στα οικονομικά αλλά και μια σύγκλιση οικονομική και κοινωνική μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε το ζήτημα της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη. Όσον αφορά στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι ο Μισέλ Μπαρνιέρ, ο διαπραγματευτής, και τα κράτη τα οποία έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση, κανένας δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμβόλαια δηλαδή, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα.

Επίσης, όσον αφορά στην ανανέωση των θεσμών της ΕΕ, θα συζητήσω τις στρατηγικές προτεραιότητες για την Ευρώπη του μέλλοντος. Νομίζω ότι συμμεριζόμαστε όλοι το αίσθημα του κατεπείγοντος και αυτό εκφράστηκε από όλους και κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας. Υπάρχει θέληση από όλους μας για αυτή την αναγκαιότητα να υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τους πολίτες μας για να μπορούν να εύχονται αυτό το ευρωπαϊκό όραμα. Εδώ λοιπόν, όσον αφορά και στις Ευρωεκλογές, θα μας δοθεί η ευκαιρία να ξαναγίνουν τέτοιες εκλογές, αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικότερες από ποτέ.

Εν κατακλείδι, επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για να αναφερθώ και στον κ. Τσίπρα όπως επίσης και στον Πρωθυπουργό Ζάεφ, οι οποίοι μαζί συμφώνησαν για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, με την υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικό για την Ευρώπη και ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς του τι μπορεί να προσφέρει ο διάλογος μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν μια λύση και δίνει και πολλές ελπίδες για την Ευρώπη και παντού όπου υπάρχουν διαφωνίες, όπου η συνήθεια μάς έχει οδηγήσει σε καταστάσεις.

Άρα λοιπόν αυτό μάς δίνει το κουράγιο να πούμε ότι ο διάλογος οδηγεί σε αποτελέσματα και ελπίζω ότι θα συνεχίσουμε και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αγαπητούς συναδέλφους για τις ανταλλαγές που έγιναν σήμερα το βράδυ και τον αγαπητό Νίκο για την εξαιρετική φιλοξενία».

(MKY)