Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-03-2018 10:04

Χαιρετισμός Επιτρόπου Εθελοντισμού κ. Γιάννη Γιαννάκη στο Συνέδριο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού

Ο ρόλος του Επίτροπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων είναι η εφαρμογή πολιτικών οι οποίες θα αναβαθμίζουν τον εθελοντισμό, ενισχύουν τον ρόλο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ενθαρρύνουν την ενεργό πολιτότητα, και γενικότερα ενισχύουν την κοινωνία των πολιτών. Η ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής του πολίτη και ειδικότερα του νέου ανθρώπου στα κοινά, αλλά και σε κάθε άλλη μορφή έκφρασης και δραστηριοποίησης αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Εργαζόμαστε καθημερινά με γνώμονα αυτές τις αξίες και ενθαρρύνουμε προγράμματα και δράσεις άτυπης μάθησης μαζί με φορείς του κράτους, των ΜΚΟ,  της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών και ιδιαίτερα σε νέους.

Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την κοινωνία αλλά και την πολιτεία, αυτό θα γίνει μόνο μέσω της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Ο εθελοντισμός είναι το σημαντικότερο εργαλείο το όποιο ενισχύει την ενεργό συμμετοχή. Είναι θέση μου ότι οι πολίτες συμμετέχουν, ενδιαφέρονται για νέες και καλύτερες γνώσεις, απαιτούν, προσπαθούν ατομικά και συλλογικά για να έχουν μια καλύτερη ζωή. Η σημερινή νέα γενιά, παρά τις ιδιομορφίες και τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές παραστάσεις που έχει, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα γενική εικόνα: όταν υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση και νόημα για ουσιαστική δράση, σε συνδυασμό με ειλικρινή διάθεση, τότε εμπιστεύεται και συμμετέχει ενεργά. Αν διαπιστώσει μια ψεύτικη πρόθεση, μη ουσιαστική δράση και διακρίνει σκοπιμότητα, τότε αδιαφορεί και απέχει.

Θεωρούμε ότι ο πολίτης πρέπει να έχει ρόλο και λόγο. Δεν μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε το κράτος χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη. Το καλύτερο εργαλείο της ενεργούς συμμετοχής είναι ο εθελοντισμός. Για αυτό και σαν Κυβέρνηση, συνδέουμε τις πολιτικές μας για τον Εθελοντισμό και τη νεολαία με τις πολιτικές μας για τον ενεργό πολίτη.

Ο εθελοντισμός έχει αναδειχθεί ως ένα αξιόπιστο και σημαντικό εργαλείο καταπολέμησης ανισοτήτων και πρόληψης, συμβάλλοντας επίσης στην καταπολέμηση του αποκλεισμού και στην προαγωγή του ανθρωπισμού. Ενισχύει την προσωπική ανάπτυξη των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, προβάλει δράσεις οι οποίες ενδυναμώνουν την ποιότητα ζωής των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας. Εμπλουτίζει πολιτικές του κράτους και αναπτύσσεται ως σημαντικός βραχίονας της πολιτείας.

Μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ενθάρρυνση της συμμετοχικής Δημοκρατίας  και του ενεργού πολίτη και ειδικότερα των νέων, θεσμοθετήσαμε διάφορες πολιτικές και δράσεις, νομοθετήματα, αποφάσεις Υπουργικού Συμβουλίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά και στην παιδεία.

Ευτυχώς για τη χώρα μας, υπάρχει μια καλύτερη νέα γενιά, που μας δίνει κίνητρο να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αυξήσουμε τις ευκαιρίες συμμετοχής, δράσης και μάθησης των πολιτών.

Ο  John F. Kennedy είπε: «Μην ρωτάτε η Πολιτεία τι μπορεί να κάνει για σας, αλλά εσείς τι μπορείτε να κάνετε για αυτή».

 

(ΜΓ)