Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 15:24

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Ισπανό ομολογό του κ. Josep Borrell

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Ισπανό ομόλογό του κ. Josep Borrell, με τον οποίο είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση, ενώ ακολούθησαν διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ μετά από το πέρας των διαβουλεύσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Borell στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τον τελευταίο ως ένα από τους σοφότερους Ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών, τις παρεμβάσεις του οποίου ακούει πάντοτε με μεγάλη προσοχή στις συνόδους του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Επισημαίνοντας ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ισπανίας είναι εξαίρετες και πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στο πλαίσιο της συνάντησης εξετάσθηκαν τρόποι για περαιτέρω ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η εκπαίδευση.

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά να συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, επεσήμανε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογό του για τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που η Κύπρος έχει εγκαθιδρύσει με χώρες της περιοχής, οι οποίοι αποσκοπούν στη δημιουργία συνεργειών και την ενίσχυση του διαλόγου προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, της ΕΕ και των Κρατών μελών της.  

Οι δύο Υπουργοί, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι το Brexit, η Μετανάστευση και οι σχέσεις με υποψήφιες χώρες περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που ανησυχεί την Κυπριακή Κυβέρνηση ιδιαίτερα, προσθέτοντας πως η Ισπανία και η Κύπρος συμμερίζονται την άποψη ότι η αποτελεσματική εφαρμογή της θεμελιώδους αρχής της αλληλεγγύης είναι επιτακτική ανάγκη και συμφωνούν ότι η ευθύνη πρέπει να επιμερισθεί, στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ενός δεσμευτικού μηχανισμού μετεγκατάστασης, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις δυνατότητες ενσωμάτωσης κάθε Κράτους μέλους. Πρόσθεσε δε, πως «ταυτόχρονα, θα πρέπει να εργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις γενεσιουργές αιτίες της κρίσης, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την αναχαίτισή της».

Σ’ ότι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει εκτενώς τον κ. Borrell για τις τελευταίες εξελίξεις, τονίζοντας ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελέσει λύση του προβλήματος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, τέλος, ότι είχε την ευκαιρία κατά τη συνάντηση να ενημερώσει για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην Κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι, όπως πολύ ξεκάθαρα δηλώνει η Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των Med7, αποτελούν σημαντικό πυλώνα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Από δικής του πλευράς ο κ. Borrell, αφού ευχαρίστησε τον κ. Χριστοδουλίδη για τη θερμή φιλοξενία, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος γνωρίζει την περιοχή της Μέσης Ανατολής πολύ καλύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, προσθέτοντας πως οι πρωτοβουλίες και οι προσπάθειες της Κύπρου για ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με τα κράτη της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Σχετικά με το Κυπριακό είπε ότι η Κύπρος μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της Ισπανίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης ενώ αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο στο παρελθόν ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την εκτίμηση της Ισπανίας προς την Κύπρο για τη στήριξη που παρέχει η χώρα μας στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας αναφορικά με το ζήτημα της Καταλονίας.

Ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε, τέλος, στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ισπανίας σε όλους τους τομείς επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν ακόμη στενότερη συνεργασία και σύσφιξη αυτών των σχέσεων σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η διδασκαλία της ισπανικής γλώσσας στην Κύπρο.

____________

/ΣΧ