Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-01-2019 16:10

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη μετά τη συνάντηση με τη ΣΕΚ, με θέμα τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνάντηση με τη ΣΕΚ πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, με θέμα τη Μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Ανδρέα Ηλία και τη ΣΕΚ για τη συνάντηση που είχαμε σήμερα. Μιλήσαμε για την ουσία, μιλήσαμε για την πραγματική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θέλουμε να κάνουμε. Το συμπέρασμά μας ήταν το ίδιο. Αν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, τότε δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ένα σωστό κράτος. Τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι πολλαπλά όπως ήδη είναι σε πολλούς τομείς, γι’ αυτό και πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς έχοντα. Υπάρχει συναντίληψη όσον αφορά και τα τρία νομοσχέδια: Και των περί Δήμων, και των περί Κοινοτήτων και των περί Συμβουλίων Αποχέτευσης, Υδροδότησης και Στερεών Αποβλήτων.

Έχουν τεθεί και τα θέματα του προσωπικού και συμφωνούμε ότι θα υπάρξει πλήρης διασφάλιση και επί της ουσίας. Όταν έχεις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις οι οποίες είναι εύρωστες και θωρακισμένες θεσμικά με οργανογράμματα, με οικονομική βιωσιμότητα, τότε αναμφίβολα αυτή η μεταρρύθμιση θα προσφέρει και ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πολλοί εκ των οποίων με το υφιστάμενο σύστημα, ειδικά στην ύπαιθρο είναι εντελώς ακάλυπτοι. Κι ας δούμε και τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή. Θα προσφέρουμε αυτό το σύστημα.

Έχει τεθεί εκ μέρους της ΣΕΚ και το ενδεχόμενο υπογραφής μιας συμφωνίας, το οποίο θα μελετήσουμε όταν έρθει ο χρόνος – το κάναμε και όσον αφορά τη μετατροπή του ΚΟΤ από ημικρατικό οργανισμό σε Υφυπουργείο, είχε προηγηθεί μεταξύ μας συμφωνία όσον αφορά τα θέματα προσωπικού. Με τον ίδιο φακό συνεργασίας που πάντα είχαμε με τη ΣΕΚ ως Κυβέρνηση αλλά και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε. Ο στόχος είναι κοινός, η πορεία είναι κοινή, οι ανησυχίες κοινές, και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχιστεί αυτή η αγαστή  συνεργασία, για την οποία θέλω να ευχαριστήσω ξανά τη ΣΕΚ».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Υπουργός διευκρίνισε: «Τα χρέη ή τα δάνεια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους Δήμους είναι πλήρως εξυπηρετούμενα. Έχει προηγηθεί μια διαγραφή χρεών, των εγγυημένων χρεών που είχε υποχρέωση το κράτος να διασφαλίσει. Με τα σημερινά δεδομένα είναι όλα εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούνται και μέσω των εσόδων που λαμβάνονται από την κρατική χορηγία. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει αυτό το πράγμα στο δημοτικό διαμέρισμα που θα αποτελεί έναν πρώην Δήμο. Αυτή η ανησυχία δεν ευσταθεί και ούτε θα χρεωθεί κάποιος άλλος πολίτης κάποιου άλλου Δήμου που θα συγχωνευθεί, προηγούμενες υποχρεώσεις. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των κοινοτήτων. Υπάρχουν μία-δύο κοινότητες που έχουν κάποια προβλήματα που θα τα δούμε εξειδικευμένα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε: «Εμείς είμαστε έτοιμοι, το νομοσχέδιο υπάρχει αλλά πάντα κάνουμε και ενημέρωση και διαβούλευση με Δήμους και Κοινότητες, υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία. Έχουμε δώσει την ευκαιρία στους Δήμους να μελετήσουν καλά το νομοσχέδιο το οποίο καταρτίσαμε βάσει και των δικών τους προτάσεων ούτως ώστε να δούμε και κάποιες δικές τους επισημάνσεις, μιλούμε και με τις συντεχνίες και με τις κοινότητες, θα ακολουθήσουν επαρχιακές συγκεντρώσεις για να μιλήσω σε όλους τους Κοινοτάρχες ούτως ώστε να μην μας φύγει τίποτα. Αυτή είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση που αφορά πάρα πολλά πράγματα, δεν είναι μια κάθετη μεταρρύθμιση ενός συγκεκριμένου θέματος στο κράτος. Αφορά τα πάντα, αρμοδιότητες οριζόντιες, αρχές έκδοσης αδειών, διαχείριση νερού, αποχετεύσεις, κονδύλια αναπτυξιακά, αφορά το ποιος θα διαχειρίζεται και ποιος θα καθορίζει τον χώρο πρασίνου στις Τοπικές Αρχές, αφορά μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων από το κράτος, αφορά νέες δομές όπως δημοτική αστυνόμευση, αφορά τόσα πολλά πράγματα που αντιλαμβάνεστε ότι θέλουμε να δώσουμε τον επαρκή χρόνο και για να το χωνέψουμε όλοι ότι θα γίνει, αλλά και για να δούμε όλες τις απόψεις. Δεν μπορώ να κάνω απευθείας διαβούλευση και με τις 380 Αρχές που έχουμε σήμερα αλλά γίνεται σε επαρχιακό επίπεδο, σε επίπεδο Ένωσης Κοινοτήτων, σε επίπεδο Ένωσης Δήμων, σε επίπεδο συντεχνιών. Όλα θέλουμε να τα έχουμε υπόψη μας. Έχουμε κάνει την προεργασία μας, έχουμε κάνει τις τεχνοοικονομικές μας μελέτες, έχουμε συγγράψει το νομοσχέδιο, αλλά ναι θα δώσουμε αυτόν τον χρόνο που χρειάζεται. Σίγουρα θα προχωρήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019», κατέληξε ο κ. Πετρίδης.

_____________

/ΣΧ