Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-01-2019 13:03

Το Υπουργείο Εξωτερικών για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Ψηφίσματος για ανανέωση της εντολής της UNFICYP

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει  την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP  μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019 με τους υφιστάμενους όρους εντολής και στελέχωση.

Εκφράζουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Ψήφισμα επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού, τόσο με ρητή αναφορά όσο και μέσω αναφοράς στο σημαντικό Ψήφισμα 1251, το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος με μία κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Προνοείται επίσης η υποβολή έκθεσης του Γενικού Γραμματέα για την αποστολή Καλών Υπηρεσιών μέχρι τις 15 Απριλίου 2019, εκφράζεται υποστήριξη στην αποστολή της κας Λουτ, καθώς και η προσδοκία ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία επί των όρων αναφοράς που θα αποτελέσουν ένα κοινό εναρκτήριο σημείο για ουσιαστικές συνομιλίες. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικές αναφορές, που  ενισχύουν τη δυναμική  της εν εξελίξει προσπάθειας για αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας στο πλαίσιο της αποστολής της κας Λουτ.

Στο Ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, εκφράζεται ανησυχία για την αύξηση των στρατιωτικών παραβιάσεων κατά μήκος της γραμμής, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού και συστήνεται  σεβασμός στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης, γεγονός που υπογραμμίζει και τη σημασία της διατήρησης της ειρηνευτικής δύναμης, ενόσω διαρκεί η παρούσα κατάσταση. 

Το Ψήφισμα καλωσορίζει τη διάνοιξη των δύο νέων σημείων διέλευσης, περιλαμβάνει ενισχυμένες αναφορές για την ανάγκη προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης και σε αυτό υπογραμμίζεται η σημασία της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση των φαινομένων της προκατάληψης, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, καθώς και η σημασία της στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Σημαντικές είναι επίσης οι αναφορές στην ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες προώθησης της επανένωσης, οι αναφορές για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για προώθηση ΜΟΕ σε τομείς όπως είναι η αποναρκοθέτηση, o ηλεκτρισμός και η κινητή τηλεφωνία.

Τέλος, επισημαίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η διατήρηση της αναφοράς για την ανάγκη αποκατάστασης του στάτους κβο στα Στροβίλια και για την ευθύνη της Τουρκίας για αυτήν την παραβίαση.

(ΜΛ/ΣΧ)