Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-02-2019 12:40

Τη σύσταση, τον τρόπο λειτουργίας και τους στόχους και προτεραιότητες του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου σε συνέντευξη Τύπου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Τάκης Κληρίδης παρουσίασε στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τις βασικές πτυχές που αφορούν στη σύσταση, τον τρόπο λειτουργίας, καθώς και τους στόχους και προτεραιότητες που έχει θέσει το Συμβούλιο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και του ευρωπαϊκού ρόλου του Συμβουλίου. Παρουσιάστηκε επίσης η μέχρι σήμερα πρόοδος των εργασιών του Συμβουλίου και απαντήθηκαν σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αναφέρθηκε στους κύριους τομείς και θέματα προτεραιότητας στα οποία επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο οι εργασίες του Συμβουλίου, το οποίο  έχει συνέλθει σε μηνιαία βάση από τη σύστασή του τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχει πρόσθετα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με εμπλεκόμενους φορείς, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τον ευρύ  δημόσιο τομέα. Όπως εξήγησε, εντός του Συμβουλίου έχουν δημιουργηθεί αρμόδιες υπο-επιτροπές οι οποίες μελετούν επιλεγμένα θέματα προτεραιότητας και ετοιμάζουν προτάσεις, για υιοθέτηση  από το Συμβούλιο, ώστε να υποβληθούν συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής προς την Κυβέρνηση.   

Αναφορά έγινε στην πρόσφατη πρώτη επίσημη σύσταση πολιτικής του Συμβουλίου που υποβλήθηκε προς την Κυβέρνηση και ,παράλληλα, δόθηκε στη δημοσιότητα και αφορά στην προώθηση παραγωγικών επενδύσεων, τόσο μέσω αναθεώρησης του υφιστάμενου Επενδυτικού Προγράμματος όσο και μέσω απλοποίησης και βελτίωσης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πρόταση του Συμβουλίου για ανάπτυξη Μακροχρόνιας Στρατηγικής για την Κυπριακή Οικονομία με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και διεθνή ανταγωνιστικότητα, για την οποία, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης της Κυβέρνησης, υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα χρηματοδότησης τεχνικής στήριξης για εκπόνηση της σχετικής μελέτης. Το έργο έχει δρομολογηθεί και η υλοποίησή του αναμένεται να αρχίσει περί στα τέλη του 1ου εξαμήνου 2019.

Τέλος, έτοιμη εντός του 1ου τριμήνου 2019 αναμένεται να είναι η 1η Έκθεση Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο, με αντικείμενο την επισκόπηση των επιδόσεων της οικονομίας και τον εντοπισμό των κύριων προκλήσεων  και απαιτούμενων  μεταρρυθμιστικών μέτρων, την οποία έχει θέσει υπό την αιγίδα του το Συμβούλιο και συμβάλλει ενεργώς στην ολοκλήρωσή της.

Πληροφορίες για τον ρόλο και τις εργασίες του Συμβουλίου, περιλαμβανομένων των συστάσεων πολιτικής στις οποίες προβαίνει βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου

(ΜΛ)