Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2019 10:18

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη χοροεσπερίδα της Ένωσης Κοινοτήτων Λευκωσίας, χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή χοροεσπερίδα της Ένωσης των 94 Κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας. Με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα εδώ, απευθύνω θερμό και εγκάρδιο χαιρετισμό στους Προέδρους και στα μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, αλλά και σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Οι πρώτες σκέψεις για οργάνωση των κοινοτήτων της πατρίδας μας σε ένα ενιαίο φορέα, με σκοπό την από κοινού διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετώπιζαν, έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, πρώτα στην επαρχία Λεμεσού και ακολούθως στις άλλες επαρχίες της Κύπρου, πραγματοποιήθηκαν ιδρυτικά συνέδρια των Επαρχιακών Ενώσεων Κοινοτήτων. Τον Νοέμβριο του 1990, σε σύσκεψη που έγινε στη Λεμεσό και στην οποία αντιπροσωπεύθηκαν όλες οι Επαρχιακές Ενώσεις, αποφασίστηκε η ίδρυση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ενώσεων Κοινοτήτων, η οποία το 1994 μετονομάστηκε στη γνωστή σε όλους μας Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Η παρούσα διακυβέρνηση βρίσκεται δίπλα στις κοινότητες και στους κατοίκους των από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ηγεσίας του τόπου, πριν από έξι περίπου χρόνια. Η μεγάλη σημασία που αποδίδεται από το Κράτος στους κατοίκους της υπαίθρου, αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από την κατά κεφαλήν δαπάνη για αναπτυξιακά έργα κατά την επόμενη τριετία. Η δαπάνη αυτή θα ανέλθει σε 930 ευρώ ανά κάτοικο υπαίθρου, σε σχέση με 600 ευρώ ανά κάτοικο αστικών περιοχών.

Πέραν τούτου, όσον αφορά ειδικά στο Υπουργείο του οποίου προΐσταμαι, βρίσκεται σε εξέλιξη το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αποτελείται από μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, στη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων, στην επίτευξη ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.  Μέσα από το Πρόγραμμα αυτό, αναμένεται να διατεθούν μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου πάνω από 240 εκατομμύρια ευρώ. Το Μέτρο 7 του Προγράμματος, με τίτλο «Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» και προϋπολογισμό 15 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην ανάπτυξη της υπαίθρου μέσω της υλοποίησης έργων υποδομής προς όφελος του πληθυσμού των αγροτικών κοινοτήτων. Ήδη, αρκετές κοινότητες, περιλαμβανομένων και κοινοτήτων της επαρχίας Λευκωσίας, έχουν επωφεληθεί με ενισχύσεις που πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιδιώκουμε, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικών και δράσεων, την περαιτέρω ενίσχυση της αγροτικής μας οικονομίας, έτσι ώστε να αυξήσουμε το εισόδημα του αγρότη, να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να μειώσουμε τις καταστροφικές για τις κοινότητες συνέπειες της αστυφιλίας.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια έχει εντατικοποιηθεί ο δημόσιος διάλογος για ενδυνάμωση των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για ενίσχυση της αποκέντρωσης. Τόσο οι εκθέσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων όσο και οι θέσεις και προτάσεις της ίδιας της Αυτοδιοίκησης, συγκλίνουν στην παραδοχή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά ώστε να καταστεί βασικός πυλώνας της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας και να είναι σε θέση να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Από τον διάλογο που έχει ήδη αρχίσει μεταξύ της Κυβέρνησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διαφάνηκε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να προωθηθεί ένα ριζοσπαστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα σχέδιο που, όπως εξήγγειλε πρόσφατα και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών και θα θέτει τις βάσεις για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας. Στο πλαίσιο του σχεδίου, προτείνεται να δημιουργηθούν τοπικά συμπλέγματα υπηρεσιών κοινοτήτων, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου και προκύπτουν μέσα από τις εισηγήσεις ειδικής μελέτης. Τα εν λόγω συμπλέγματα, θα παρέχουν σε κεντρικό επίπεδο γραμματειακές, λογιστικές, τεχνικές , υγειονομικές και άλλες υπηρεσίες.

Ένας άλλος άξονας της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης προβλέπει διόρθωση των στρεβλώσεων που υπάρχουν στη διαχείριση του νερού, κυρίως σε ό,τι αφορά χρέη κοινοτήτων προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της διαφοροποίησης του κόστους που έχουν κάποιες κοινότητες για το νερό της ύδρευσης τους. Κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση του νερού και η κατάλληλη ποιότητά του για όλους.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η βραδιά απόψε δεν προσφέρεται για περισσότερα λόγια. Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω όλους σας, για ακόμη μια φορά, για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης να σταθεί δίπλα σας, με όλους τους τρόπους, για να κρατήσετε τις κοινότητές σας ζωντανές, να τις ανεβάσετε ακόμη πιο ψηλά και να συμβάλετε κι εσείς με τη σειρά σας στην πρόοδο και στην ευημερία των κατοίκων τους. Σας εύχομαι καλή διασκέδαση.

___________

ΜΑΚ/ΣΧ

Σχετικά Ανακοινωθέντα