Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-01-2018 13:48

Υπουργός Γεωργίας: Ο αγροτικός τομέας σε αναπτυξιακή τροχιά, με αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 12%, έφτασε τα 738 εκ.

Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά με την γεωργική παραγωγή να αυξάνεται κατά 12% αφού συνολικά έχει φτάσει τα 738 εκ. δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης στο «Παγκύπριο Συνέδριο Γεωργίας» που διεξήχθη σήμερα στη Λάρνακα με διοργανώτρια τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα σε συνεργασία με την IMH.

Ο κ. Κουγιάλης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί όπως είπε «προσεγγίζοντας το τέλος της πενταετούς διακυβέρνησης έχουμε υλοποιήσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη παρά το γεγονός ότι κατά την ανάληψη της διακυβέρνησης το 2013 βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη φουρτούνα που είχε να αντιμετωπίσει ο τόπος από το 1974».

Αναφορικά με τα προβλήματα στην αγροτική οικονομία της Κύπρου ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε πως είχαν ξεκινήσει ενωρίτερα αφού «το 2012 καταγράφεται μια μεγάλη κάμψη τόσο στην αξία της γεωργικής παραγωγής κατά €45,9 εκ. και ποσοστό 10,6% σε σχέση με το 2011 όσο και στη συνεισφορά του γεωργικού τομέα στο ΑΕΠ κατά -0,2%. Παράλληλα στο τέλος του 2011 καταγράφεται και μια μεγάλη απώλεια 1.409 θέσεων εργασίας».

Για να διατηρήσουμε σε ζωή την αγροτική μας οικονομία εργαστήκαμε σε δύο πυλώνες δήλωσε ο κ. Υπουργός αναφέροντας την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ταμείων και την ανάγκη λήψης ανακουφιστικών μέτρων για τους αγρότες, για να περιοριστούν οι απώλειες σε αξία παραγωγής και ανθρώπινο δυναμικό.

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο πυλώνα της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών ταμείων ο κ. Κουγιάλης δήλωσε πως «το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε από τα συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα αποκλειστικά και μόνο για τη γεωργία ανήλθε στα €193 εκ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους που αν συνυπολογίσουμε και τις εκταρικές επιδοτήσεις και τα άλλα μέτρα αγοράς ύψους €277 εκ. φτάνουμε σε ένα σύνολο €470 εκ. από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους τα οποία καταβλήθηκαν στον Κύπριο αγρότη μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων.»

Σε σχέση με το δεύτερο πυλώνα ο κ. Υπουργός ανέφερε «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη από το 2013 μέχρι σήμερα τους έχει στηρίξει με ένα ποσό που φτάνει και ξεπερνά τα €87 εκ. ενώ λειτουργήσαμε άμεσα και εξασφαλίσαμε επιπλέον στήριξη από ευρωπαϊκούς πόρους ως αντιστάθμισμα στο ρωσικό εμπάργκο».

Τα μέτρα αυτά αφορούσαν τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με κεφαλικές και συνδεδεμένες επιδοτήσεις ύψους €23 εκ., την καταβολή ενισχύσεων για ζημιές από το εθνικό πλαίσιο ύψους €29 εκ, την καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στους αγρότες, καλύπτοντας την οικονομική ανεπάρκεια του ΟΓΑ ύψους €21,7 εκ., την εξασφάλιση από την ΕΕ αποζημιώσεων για το Ρώσικο εμπάργκο ύψους €5,8 εκ., την ενίσχυση εγκλωβισμένων γεωργών με επιδότηση €3,5 εκ., την στήριξη κλάδων όπως η αγελαδοτροφία, η χοιροτροφία και η πτηνοτροφία με επιδοτήσεις ύψους €2,9 εκ.

«Η κατακόρυφα καθοδική πορεία της αξίας παραγωγής της γεωργίας, της αλιείας και της δασοκομίας από το 2012 μέχρι το 2014 έχει πλέον αναστραφεί» υπογράμμισε ο Υπουργός Γεωργίας υποδεικνύοντας ότι «το 2014 η αξία παραγωγής είχε φτάσει στη χαμηλότερη αξία με μόλις €662 εκ., με συνεισφορά στο ΑΕΠ μόλις 1,8%. Σήμερα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την ανοδική πορεία με την αξία της γεωργικής παραγωγής το 2016 να φτάνει τα €737 εκ., σημειώνοντας αύξηση πέραν του 12% μέσα σε μόλις δυο χρόνια και τη συνεισφορά της στο ΑΕΠ να πλησιάζει τα προ επίπεδα κρίσης ποσοστά στο 2,1%».

«Μέσα και από την αύξηση του προϋπολογισμού για το επενδυτικό μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), από τα 20 στα 45 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα €28 εκ. προέρχονται από αμιγώς εθνικούς πόρους για επενδύσεις στον τομέα, το σύνολο των οποίων ξεπερνά τα €100 εκ., εκτιμάται ότι σε μια περίπου διετία η αξία της γεωργικής παραγωγής θα αυξηθεί κατά 110 εκ. ευρώ» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.

«Παράλληλα με τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με σαφή στοχοθέτηση του ΠΑΑ αναμένεται εντός δυο ετών να αυξηθεί η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος περί τα 15 εκ. λίτρα ενισχύοντας τη συλλογική προσπάθεια για την παραγωγή χαλουμιού» δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας ενώ αναφέρθηκε και στην εισδοχή 233 νέων ανθρώπων στον αγροτικό μας τομέα, μετά από την απόφαση του Υπουργικού, που θα εισέλθουν για πρώτη φορά στο επάγγελμα του γεωργού και θα μοιραστούν 4,6 εκ. ευρώ περίπου μέσω του ΠΑΑ 2014-2020.

Τέλος, ο κ. Κουγιάλης αναφερόμενος στη προσπάθεια για αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων είπε ότι η Κυβέρνηση προχώρησε:
• Στην εισαγωγή του Μητρώου Αγροτών.
• Στη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της φθηνότερης ενέργειας με την προώθηση μέτρων όπως η επιδότηση υποδομών, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η διεύρυνση των χρήσεων αγροτικού πετρελαίου.
• Στη δημιουργία και λειτουργία των Κέντρων εξυπηρέτησης του Αγρότη σε Κάτω Δευτερά και Κυπερούντα,
• Στη μεταρρύθμιση του θεσμού της Γεωργικής Ασφάλισης με την αντικατάσταση του ΟΓΑ που απορροφούσε πόρους από τους αγρότες μας για σκοπούς συντήρησης του ίδιου του οργανισμού ασφάλισης παρά για την ασφάλιση των γεωργών μας, από ένα σύγχρονο μεικτό σύστημα που θα διασφαλίζει την αποδοτικότερη χρήση των δημόσιων πόρων και θα προσφέρει μεγαλύτερη κάλυψη στους γεωργούς μας.
• Στην υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου μέσα από την κατασκευή έργων υποδομής συνολικού εκτιμώμενου κόστους €100 εκ.

---------------------------
ΕΦ/ΑΧ/ΕΙ