Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-02-2019 19:43

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου αναφορικά με δημοσίευμα

Σε σημερινές δηλώσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις που έγιναν από πολιτικούς αρχηγούς και αφορούσαν τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, καθώς και ερωτήματα που αφορούσαν τους όρους αναφοράς, δεν υπήρξε δήλωση ούτε είναι ακριβής η αναφορά που μεταφέρεται από το ΚΥ.Π.Ε. ότι «ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις προτάσεις του Κραν Μοντανά». Δεν ήταν αυτό το θέμα των ερωτήσεων ούτε και προτάχθηκε κάτι τέτοιο.

Για το συγκεκριμένο θέμα, αφού υποβλήθηκε συμπληρωματική ερώτηση, η απάντηση ήταν ότι οι συγκεκριμένες θέσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 5 και 6 Ιουλίου αφορούσαν το σύνολο των έξι παραμέτρων, μετά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη στις 4 Ιουλίου, πράγμα που δεν έκανε η τουρκική πλευρά. Σε πρόσθετη ερώτηση που έγινε κατά πόσο ο Πρόεδρος απέσυρε εκείνες τις θέσεις, εξήγησα ότι δεν ετίθετο θέμα απόσυρσης, αφού οι θέσεις εκείνες υποβλήθηκαν υπό την αίρεση ότι θα υπήρχε τελική συμφωνία. Από την ώρα που δεν επετεύχθη συμφωνία, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύουν. Αυτό δεν αποδίδεται σωστά με την απομονωμένη διατύπωση «ο Πρόεδρος δεν απέσυρε τις προτάσεις», η οποία προτάθηκε και ως τίτλος και θα πρέπει να διευκρινισθεί προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Η ουσία της όλης συζήτησης είναι βεβαίως ότι πρέπει να συνομολογηθούν «όροι αναφοράς» που να αφορούν και τις έξι παραμέτρους όπως τις συστηματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας και όχι μεμονωμένα θέματα που θέλει να προτάξει η τουρκική πλευρά, προσπαθώντας να αποφύγει τη συζήτηση για την κατάργηση των εγγυήσεων και επεμβάσεων.

(ΡΜ/ΜΚΥ/ΕΙ)