Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-02-2019 16:20

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην εκδήλωση στον χώρο του μνημείου Κυπροϊσραηλινής Φιλίας

Με βαθιά συγκίνηση συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, για την τέλεση των αποκαλυπτηρίων, από τον αγαπητό Πρόεδρο του Κράτους του Ισραήλ κ. Ρεουβέν Ρεβλίν, της αναμνηστικής πλακέτας για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το κλείσιμο των στρατοπέδων εγκλεισμού στην Κύπρο των Εβραίων μεταναστών προς την Παλαιστίνη κατά την περίοδο 1946-49 και προς τιμήν της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Ο χώρος που επιλέχθηκε για την τοποθέτηση αυτής της πλακέτας βρίθει συμβολισμών και μηνυμάτων, καθώς μας περιβάλλουν οι μνήμες και η ιστορία των δεκάδων παιδιών που γεννήθηκαν σε αυτό τον χώρο, το Βρετανικό τότε Στρατιωτικό Νοσοκομείο, κατά την Οδύσσεια των γονιών τους προς τη Γη της Επαγγελίας.

Ήταν το 1946, αμέσως μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που χιλιάδες επιζώντες του Ολοκαυτώματος αναζητούσαν νέα προοπτική στην κατεστραμμένη ζωή τους. Τότε που το μόνο φως διαφαινόταν μέσα από το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την υπό Βρετανική διοίκηση Παλαιστίνη και την Ιερουσαλήμ.

Μετέωροι, πολλοί με τις οικογένειές τους αφανισμένες και τις κοινότητές τους κατεστραμμένες, νιώθουν την έλξη της κοιτίδας του λαού τους ακόμη πιο δυνατή, ενθαρρυμένοι και από την προοπτική που τους προσφέρει ένα νέο, δικό τους κράτος.

Προσπαθώντας να ελέγξουν τη ροή των παράνομων, όπως τους ονόμαζαν, μεταναστών προς την Παλαιστίνη, οι αποικιοκρατικές αρχές ιδρύουν στρατόπεδα για την προσωρινή κράτησή τους στην Αμμόχωστο, στη Λάρνακα και στη Δεκέλεια.

Βάλσαμο στις κακουχίες και την αβεβαιότητα η συμπαράσταση και κατανόηση του κυπριακού λαού, ο οποίος εκείνη την εποχή σηκώνει τον δικό του αποικιοκρατικό ζυγό.

Σήμερα τα στρατόπεδα δεν υπάρχουν πια και απτά στοιχεία της επαφής εκείνης έχουν πια χαθεί. Αυτό που ζει είναι οι μνήμες, η ιστορία και οι δεσμοί μεταξύ των δύο λαών, που σφυρηλατήθηκαν μέσα από την ανθρωπιά και τους κοινούς μας πόθους. Είναι τα στοιχεία αυτά που έθεσαν τα θεμέλια, ώστε το Κράτος του Ισραήλ και η Κυπριακή Δημοκρατία να έχουν σήμερα άριστες σχέσεις ως δύο λειτουργικές και σταθερές δημοκρατίες στην ταραγμένη Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνεργασία των χωρών μας, από τον τουρισμό μέχρι τη γεωργία, την ιατρική, την επιστήμη, το περιβάλλον και ,σχετικά πρόσφατα, την αξιοποίηση των πηγών ενέργειας στην περιοχή μας, δε θα μπορούσε να φτάσει στα σημερινά επίπεδα χωρίς την ανθρώπινη επαφή και σχέση που καλλιεργήθηκε ανάμεσα στους λαούς μας. Είναι αυτή που σμιλεύει τους δεσμούς, ώστε, όπως και πριν από επτά δεκαετίες, η κάθε πλευρά να καταλαβαίνει τις ευαισθησίες, τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις της άλλης.  

Για τον κυπριακό λαό, το Ισραήλ ήταν και παραμένει ένας καλός γείτονας, σταθερός συνεργάτης και ειλικρινής φίλος. Μαζί, αφοσιωμένοι και προσηλωμένοι, οι δύο λαοί συνεχίζουμε τον κοινό αγώνα σε αυτή την εύφλεκτη γωνιά της Ανατολικής Μεσογείου, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα, το όραμα που συμμερίζονται και άλλοι λαοί της περιοχής μας, για ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

-----------------------

(ΜΓ)