Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-02-2019 14:58

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας στο γεύμα προς τιμή των πρώην και νυν Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών

Το σημερινό γεύμα προσφέρεται για να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μου προς τους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των ημικρατικών οργανισμών που ύστερα από την επιτέλεση ενός αξιόλογου έργου για δύο συνεχείς θητείες αποχωρούν, αλλά και για να συγχαρώ και να κάνω κάποιες παραινέσεις προς τους νέους Προέδρους των Διοικητικών Συμβουλίων.

Θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω γιατί επιτελέστηκε ένα πάρα πολύ αξιόλογο έργο από τους απερχόμενους Προέδρους. Και σε ζωτικούς τομείς. Και αν ληφθεί υπόψη ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί, ή τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, πέραν των ανεξαρτήτων θεσμών, βεβαίως, είναι βραχίονας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής, θα ήθελα να επισημάνω κάποια πράγματα.

Το πρώτο που θα ήθελα από όλους είναι να τηρούνται οι κανόνες της αξιοκρατίας. Δεν διακρίνουμε υπαλλήλους με βάση την κομματική ταυτότητα, αλλά με βάση την αξία. Και θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί και θέλει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση και, συνεπώς, έχετε υποχρέωση όσοι αναλαμβάνετε να διοικείτε ημικρατικούς οργανισμούς να το τηρείτε.

Δεύτερον, προ της όποιας αποφάσεως και δεδομένου ότι είστε ένας εκ των βραχιόνων της Κυβέρνησης θα πρέπει να συνεννοείστε με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό. Αυτό το λέω γιατί πολλές φορές η λήψη αποφάσεων από Διοικητικά Συμβούλια χωρίς τη συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην όλη κυβερνητική πολιτική και στους σχεδιασμούς.

Τρίτον, είναι ένα μόνιμο παράπονο που δεχόμαστε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απόλυτα δικαιολογημένο. Δεν επιτρέπεται οι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών να παρουσιάζονται προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο κ.ο.κ. διότι υπάρχει η σαφής προειδοποίηση του Κοινοβουλίου, απόλυτα δικαιολογημένη, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει εκπρόθεσμους πλέον προϋπολογισμούς ή δωδεκατημόρια για τους εκπρόθεσμους προϋπολογισμούς. Ως εκ τούτου είναι εκ των ων ουκ άνευ, και είναι θέμα απόλυτης συνέπειας που πρέπει να επιδείξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια, να είμαστε έγκαιροι στην υποβολή των προϋπολογισμών προς τη Βουλή. Υπάρχουν κάποιοι οργανισμοί που εξαρτώνται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αλλά έχουμε συνεννοηθεί με τους Υπουργούς να κατατίθενται ή να γνωστοποιούνται έγκαιρα οι κρατικές χορηγίες, έτσι ώστε να μπορούν να ετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς.

Θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο σε όσους Προέδρους συνεχίζουν ή αναλαμβάνουν τις ηγεσίες ημικρατικών οργανισμών και να πω ,για άλλη μια φορά, πόσο βαθιά ικανοποίηση νιώθω για το έργο που επιτέλεσαν οι απερχόμενοι Προέδροι. Υπάρχει κάποια στιγμή που, δυστυχώς, όλοι πρέπει να αντικατασταθούμε. Ουδείς αναντικατάστατος. Όμως, είμαστε εδώ για να εκφράσουμε αισθήματα ευγνωμοσύνης για όσους υπηρέτησαν το κράτος και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους αναλαμβάνουν τα ηνία και πρέπει να είναι ,τουλάχιστον, ισάξιοι των απερχόμενων». 

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)