Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2019 10:22

Παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Σύνοδο Προέδρων των κοινοβουλίων – μελών της Κ.Σ. ΕγΜ, στο Στρασβούργο

Πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, στο Στρασβούργο οι εργασίες της 6ης Συνόδου των Προέδρων των κοινοβουλίων – μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), στις οποίες συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ.  Δημήτρης Συλλούρης.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος των προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη της Συνέλευσης σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό πρόβλημα στη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος της Βουλής επικεντρώθηκε στην Κύπρο, τονίζοντας ότι για το έτος 2018 η Κύπρος δέχθηκε, κατ’ αναλογία πληθυσμού, τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου. Δεδομένου του γεγονότος ότι, η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραμένουν υπό τουρκική κατοχή, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, οι  μεταναστευτικές πολιτικές, τόσο της Κύπρου, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπονομεύονται. Κάλεσε δε τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ένωσης να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τους περισσότερους αιτητές ασύλου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ολοκλήρωσε την παρέμβασή του υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα δεν θα επιλυθεί οριστικά εάν δεν αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης, όπως οι συγκρούσεις και η φτώχεια. Υποστήριξε, επίσης, την ενίσχυση της χρηματοδοτικής βοήθειας προς τον Λίβανο και την Ιορδανία, οι οποίες δέχονται μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Η Σύνοδος των Προέδρων ολοκλήρωσε τις εργασίες της με την υιοθέτηση σχετικής Κοινής Δήλωσης.

(ΑΧ/ΣΧ)