Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2019 10:51

Τα βοηθήματα κολύμβησης πρέπει να φέρουν σήμανση CE, να διατίθενται με τη Δήλωση Συμμόρφωσης ΕΚ και τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική

To Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας ενημερώνει το κοινό και τους ενδιαφερόμενους εισαγωγείς, διανομείς και προμηθευτές ότι τα βοηθήματα κολύμβησης, δηλαδή τα γιλέκα κολύμβησης, τα μπρατσάκια, και τα σωσίβια μέσης και πλάτης, περιλαμβάνονται στα Μέσα Ατομικής Προστασίας και καλύπτονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2016/425.

Με βάση τις πρόνοιες του πιο πάνω Κανονισμού, τα προϊόντα αυτά πρέπει να φέρουν σήμανση CE και να διατίθενται με τη Δήλωση Συμμόρφωσης ΕΚ και τις οδηγίες χρήσης στην ελληνική.

Η διάθεση στην αγορά των βοηθημάτων κολύμβησης χωρίς τις πιο πάνω προϋποθέσεις, καθιστούν τα προϊόντα μη συμμορφούμενα προς τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και είναι απόδειξη ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις ασφάλειας και υγείας.

Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την απόσυρση, καταστροφή, ή την αναγκαστική επανεξαγωγή των προϊόντων εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι παραβάτες υπόκεινται σε ποινική δίωξη ή επιβολή διοικητικού προστίμου που ανέρχεται σε πρώτο στάδιο σε €6.000 και μετά από επανάληψη σε €12.000.

Καλούνται επίσης οι εισαγωγείς των πιο πάνω Μέσων Ατομικής Προστασίας όπως κατά την παραγγελία τέτοιων προϊόντων διασφαλίζουν ότι αυτά πληρούν όλες τις σχετικές πρόνοιες του πιο πάνω Κανονισμού, έχει εκδοθεί, και είναι σε ισχύ, πιστοποιητικό συμμόρφωσης από αρμόδιο Κοινοποιημένο Οργανισμό και ότι ο κατασκευαστής έχει καταρτίσει τεχνικό φάκελο του συγκεκριμένου Μέσου Ατομικής Προστασίας.

Σε περίπτωση που το κοινό εντοπίζει τέτοια μη συμμορφούμενα προϊόντα στην κυπριακή αγορά καλείται να ενημερώνει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405604 ή 22405663.

(ΑΧ)