Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2019 11:22

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης στην Αρμενία

Ολοκληρώθηκε χθες Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, η διήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, στην Αρμενία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Αγγελίδης είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Nikol Pashinyan, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Zohrab Mnatsakanyan και τον Υπουργό Άμυνας κ. Davit Tonoyan.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του στο Υπουργείο Άμυνας, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τα δύο Υπουργεία. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, καθώς επίσης και θέματα περιφερειακής ασφάλειας. Οι δύο Υπουργοί επαναβεβαίωσαν την ισχυρή βούλησή τους για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως έρευνα και τεχνολογία στον τομέα Άμυνας και Ασφάλειας.

Με το πέρας της συνάντησης οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν το Πρόγραμμα Διμερούς Συνεργασίας για το 2019, το οποίο περιλαμβάνει κοινές δραστηριότητες και εκπαιδεύσεις.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν προς τα ΜΜΕ, ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις κοινές αξίες και αρχές που διέπουν τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ευχαριστώντας τον ομόλογό του για τη διαχρονικά αμέριστη στήριξη που παρέχει η Αρμενία.

Ο κ. Αγγελίδης ενημέρωσε τόσο τον Πρωθυπουργό όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, καθώς και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, ενημέρωσε για τις τριμερείς συνεργασίες της Κύπρου και Ελλάδος με Ισραήλ και Αίγυπτο αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε επίσης το θέμα της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας, η οποία αναμένεται να εγκαινιαστεί στο εγγύς μέλλον σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το κέντρο αποκατάστασης τραυματιών πολέμου «Rehabilitation Center of the defender of motherland», όπου έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητές του και τον τρόπο λειτουργίας του, ο οποίος είναι απόρροια στενής συνεργασίας των κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, του Υπουργείου Άμυνας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στη συνέχεια μετέβηκε σε κέντρο ανάπτυξης αμυντικής τεχνολογίας όπου επίσης του έγινε εκτενής ενημέρωση για τις δυνατότητές του και συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψή του, ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Στρατιωτικό Νεκροταφείο «ERABLUR Pantheon», στα οποία κατέθεσε στεφάνι αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα.

(ΑΧ/ΣΧ)