Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-02-2019 19:19

Δηλώσεις Υπουργού Εσωτερικών στο Δικαστήριο, για την υπόθεση του τεμαχίου γης όπου ανεγέρθηκε η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ»

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης παρουσιάστηκε σήμερα Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας υπό την ιδιότητά του ως Κηδεμόνας τ/κ περιουσιών, για να εξηγήσει γιατί το Υπουργείο δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι σήμερα με διάταγμα του Δικαστηρίου για κατεδάφιση και παράδοση ελεύθερου κατοχής, του τεμαχίου γης στο οποίο έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων «Κτήμα Μακένζυ».

Ο Υπουργός ανέφερε ότι «στις 17/1/2019 έγινε ανάκτηση του τεμαχίου γης, ωστόσο αυτό δεν θεωρήθηκε από το Δικαστήριο ως πλήρης συμμόρφωση με το διάταγμά του» και πρόσθεσε πως «είμαστε διατεθειμένοι να παραδώσουμε το υποστατικό ελεύθερου κατοχής και έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για πλήρη συμμόρφωση με το διάταγμα του Δικαστηρίου».

Είπε συγκεκριμένα πως έχει εκδοθεί, με ημερομηνία 14/2/2019, από τον Δήμο Λάρνακας, η άδεια κατεδάφισης του υποστατικού, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για εξεύρεση εταιρείας η οποία θα προχωρήσει στην κατεδάφιση του κτηρίου, έχει εξασφαλιστεί αποθήκη στην οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη τα αντικείμενα που υπάρχουν στην αίθουσα δεξιώσεων και πως από τις 17 Ιανουαρίου το τεμάχιο γης φυλάσσεται με παρουσία της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις ύστερα από την παρουσία του ενώπιον του Δικαστηρίου ο κ. Πετρίδης είπε πως «η Κύπρος είναι ένα κράτος δικαίου και το πιο σημαντικό σε ένα κράτος δικαίου είναι να γίνονται σεβαστές οι Αποφάσεις του Δικαστηρίου. Αυτή είναι μια υπόθεση η οποία χρονολογείται, από πλευράς της Κυβέρνησης έχει γίνει η κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης, η οποία να είναι κοινώς αποδεκτή» είπε και πρόσθεσε πως «αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό».

Πάντα, συνέχισε «όλες οι ενέργειες του Υπουργείου ήταν στο πλαίσιο των αποφάσεων του Δικαστηρίου και του Νόμου. Ο Υπουργός σημείωσε ότι «χρειάζονται κάποιες διεργασίες, κάποιες διαδικασίες όπως η εξασφάλιση άδειας κατεδάφισης, την οποία έχουμε εξασφαλίσει και μια άλλη σειρά ενεργειών, σύμφωνα πάντα με τους Νόμους και τις διαδικασίες, η οποία και έχει δρομολογηθεί, ούτως ώστε να επέλθει και η πλήρης συμμόρφωση, σύμφωνα πάντα με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου που έχει κρίνει την ουσία».

Όσον αφορά γενικότερα στους κατόχους των τουρκοκυπριακών περιουσιών και «για να μην πανικοβάλουμε τον κόσμο» όπως είπε ο κ. Πετρίδης, ξεκαθάρισε ότι «δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Αυτή είναι μια νομοθεσία του Κηδεμόνα (Τ/κ περιουσιών) που δοκιμάστηκε και άντεξε στον χρόνο. Επί της ουσίας το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι αυτή ειδικά η περιουσία δεν εμπίπτει στις πρόνοιες του Κηδεμόνα, δεν θεωρείται τουρκοκυπριακή περιουσία με βάση τις πρόνοιες εκείνου του Νόμου και είναι κάτι πάρα πολύ διαφορετικό από όλες τις άλλες περιπτώσεις». 

------------------------

ΑΧ/ΕΙ