Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2019 08:46

Παρέμβαση του βουλευτή Προκοπίου στη 15η Σύνοδο της Ολομέλειας της Κ.Σ. ΕγΜ

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019, στο Στρασβούργο, οι εργασίες της 15ης Συνόδου της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο (Κ.Σ. ΕγΜ), στην οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετείχε με τριμελή αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους βουλευτές, κ.κ. Ανδρέα Κυπριανού, Κώστα Κώστα και Γεώργιο Προκοπίου. Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη της Συνέλευσης σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα και το προσφυγικό πρόβλημα στη Μεσόγειο.

Σε σχετική παρέμβασή του, κατά τη συζήτηση του θέματος στην Ολομέλεια, ο κ. Προκοπίου σημείωσε πως οι προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές της ίσης κατανομής των βαρών και της αλληλεγγύης. Ο ειλικρινής και ολοκληρωμένος διάλογος μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των εταίρων μας στη Νότια Μεσόγειο είναι καθοριστικής σημασίας, συνέχισε ο Κύπριος βουλευτής, χαιρετίζοντας σε αυτό το πλαίσιο τη βοήθεια την οποία παρέχει ήδη η ΕΕ προς το Λίβανο και την Ιορδανία, που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων για παρατεταμένο διάστημα. Ομοίως, σημείωσε, θα πρέπει να παρέχεται αλληλεγγύη στα κράτη μέλη που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Προκοπίου υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας μας να ανταποκριθεί στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της που απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και από τις διεθνείς συμβάσεις. Συγκριτικά με τον πληθυσμό της, ανέφερε ο κ. Προκοπίου, η Κύπρος αντιμετωπίζει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα μεταναστευτικών ροών, ιδιαίτερα καθώς οι παράνομοι μετανάστες μεταφέρονται από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ελεύθερες περιοχές της χώρας μας χωρίς δυνατότητα ελέγχου στην κατεχόμενη περιοχή. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να προωθηθεί η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αλλά και η ομαλή συνεργασία της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, ο κ. Προκοπίου κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί με τους Νότιους εταίρους της, αλλά και με τους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των παράνομων δικτύων διακίνησης ανθρώπων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους διακινητές.

Εξάλλου, κατά τη χθεσινή, πρώτη μέρα των εργασιών της Συνόδου, παρουσιάστηκαν και υιοθετήθηκαν ψηφίσματα που ετοιμάστηκαν από τις Επιτροπές της Συνέλευσης, αναφορικά με τις διάφορες πτυχές του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στη νέα γενιά.

---------------------------

ΑΧ/ΕΙ