Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2019 08:38

Εκπρόσωποι της Νεολαίας συμμετείχαν σε συνεδρία του Άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου

Το υψηλό επίπεδο κριτικής σκέψης των νέων της Κύπρου υπογράμμισε χθες το βράδυ, 18 Φεβρουαρίου 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης κατά την Άτυπη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων νέων από λύκεια, πανεπιστήμια και οργανισμούς νεολαίας.

Στην εκδήλωση, εν είδη δημόσιας διαβούλευσης και την οποία διοργάνωσε ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκης, οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι της νεολαίας, απηύθυναν ερωτήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται, ανάμεσα σε άλλα, της Παιδείας, της Υγείας, και της Οικονομίας.

Σε παρατήρηση αναφορικά με την ανάγκη εκσυγχρονισμού του περί  Παίδων Νόμου, η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ο Νόμος έχει έγκαιρα τροποποιηθεί και τώρα βρίσκεται υπό νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ σε εισήγηση νέων ώστε να εξετάζονται χωριστά τα θέματα που αφορούν τα παιδιά κατά τη διενέργεια ερευνών από πλευράς της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε πως θα προωθήσει το σχετικό αίτημα.

Τα παιδιά χαιρέτισαν, εξάλλου, την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία Μηχανισμού Συνεργασίας του κράτους με την Παιδοβουλή.  

Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της αναξιοκρατίας και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αισθάνομαι τρομερά έντονα για αυτό το θέμα. Προκειμένου να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα που αποτελούν γεγονός - βεβαίως έχουν περιοριστεί, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τα περιορίσουμε - έχουμε καταθέσει μια σειρά από νομοσχέδια στη Βουλή, ώστε να υπάρξουν κριτήρια, και ήδη έχουν καθιερωθεί κριτήρια. Παραδείγματος χάρη, οι θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, πλέον καταλαμβάνονται από όσους επιτύχουν σε γραπτές εξετάσεις.

Υπάρχουν τα κριτήρια που πρέπει επιτέλους να υιοθετηθούν από πλευράς Βουλής ώστε και οι προαγωγές να γίνονται πάντοτε μέσα από την αξιοκρατία.

Απόλυτα σας κατανοώ και το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι κάποια στιγμή δεν είναι η κομματική ταυτότητα που έχει σημασία, ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Όλοι είμαστε ίσοι και αυτό που προσπαθούμε είναι μέσα από αξιοκρατικές διαδικασίες να μειώσουμε την επιρροή του οποιουδήποτε κομματάρχη. Έχουν μειωθεί σε κάθετο βαθμό οι διαδικασίες που ακολουθούνταν στο παρελθόν. Υπάρχουν κριτήρια και μέσα από το Γραφείο Εργασίας.

Για το δημόσιο λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση. Και έχουν καθιερωθεί εξετάσεις που γίνονται από το Πανεπιστήμιο, χωρίς να φαίνεται το όνομα του υποψηφίου ώστε να μην αναγνωρίζεται. Και αυτός είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε αυτό το φαινόμενο που οπωσδήποτε και απαράδεκτο είναι και μολύνει, γενικότερα, την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «για τις τελευταίες προσλήψεις στην Αστυνομία έχουμε αλλάξει τη νομοθεσία κατά τέτοιο τρόπο που έχουμε μάλιστα καταργήσει την προσωπική συνέντευξη που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσε μέσο για να διεκπεραιωθεί ρουσφέτι, και την έχουμε αντικαταστήσει με ψυχομετρικά τεστ. Κάτι που για πρώτη φορά εφαρμόζεται σε διαδικασίες του δημοσίου. Και δεν υπήρξε κανένα παράπονο. Στις προσλήψεις που έγιναν εν μέσω της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου δεν υπήρξε καμιά διαμαρτυρία από κανένα κόμμα, κανένα υποψήφιο, καμιά ομάδα. Είναι μια καινοτομία με την οποία θα γίνουν και νέες προσλήψεις στην Αστυνομία και θα γίνονται συνέχεια προσλήψεις. Η βάση που προχωρούμε είναι να γίνεται και η διαδικασία των προαγωγών κατά αυτό τον τρόπο καταργώντας και εκεί την προσωπική συνέντευξη».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι «η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες στις οποίες δεν μπορεί να γίνει ευνοιοκρατική μεταχείριση σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις, λόγω του συστήματος εξετάσεων για τις μόνιμες προσλήψεις και λόγω μιας αυτόματης μηχανογραφημένης μοριοδότησης για κάποιες άλλες θέσεις, για τις οποίες δεν μπορεί να επέμβει ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε Υπουργοί, ούτε κανείς.

Και για τα συστήματα προαγωγών θέσαμε αντικειμενικότατα κριτήρια μέσω εξετάσεων σε δύο φάσεις, όπως ανώνυμες εξετάσεις που θα ελέγχονταν από το Πανεπιστήμιο με ακολουθούμενη μοριοδότηση για ακαδημαϊκά προσόντα. Πιστεύω για μικροκομματικούς λόγους έχουν απορριφθεί από τη Βουλή.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Ήταν τραγικά. Αλλά υπάρχει χώρος για βελτίωση», είπε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Απαντώντας με τη σειρά του στην ερώτηση ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Χαμπιαούρης είπε ότι «το μεγαλύτερο κτύπημα στην αναξιοκρατία είναι η τόλμη αυτής της Κυβέρνησης να περάσει τους καταλόγους διορισίμων στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης», προσθέτοντας ότι «οποιοσδήποτε έχει καλά αποτελέσματα στις εξετάσεις  και αξίζει, θα περάσει. Κι αυτό είναι το πρώτο απτό βήμα που δίνει δυναμική απάντηση στην αναξιοκρατία».

Σε ερωτήσεις νέων αναφορικά με το ΓεΣΥ και σε παρατηρήσεις τους ότι είναι απογοητευτικός ο αριθμός γιατρών που έχει εγγραφεί μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου είπε ότι «το ΓεΣΥ βασίζεται στην πρόθεση όλων των γιατρών της Κύπρου να ενταχθούν. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια δυστοκία που όμως ήταν αναμενόμενη. Σε όλα τα συστήματα υγείας που εφαρμόστηκαν τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια, ένα ποσοστό 30% των γιατρών εντάσσεται σε πρώτη φάση και μετά τους πρώτους 12 μήνες εντάσσονται και οι υπόλοιποι, δηλαδή συνολικά γύρω στο 95% των γιατρών.  Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των προσωπικών γιατρών που έχουν ενταχθεί είναι οι μισοί που χρειαζόμαστε και χρειαζόμαστε γύρω στους 500.

Θεωρείται πολύ ικανοποιητικός ο αριθμός που έχει ενταχθεί μέσα σε τρεις μήνες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, και αν και εφόσον υπάρξει δυσκολία, που δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει, τότε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και το Υπουργείο Υγείας έχουμε σχέδιο Β΄ για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «κάθε μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα του μεγέθους του ΓεΣΥ, θα παρουσιάσει αδυναμίες στην αρχή, πρέπει να το ξέρουμε αυτό, αλλά κάθε νέα επανάσταση αντιμετωπίζει προβλήματα.

Η απόφαση μας είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, είτε με το σχέδιο Α’ είτε με το σχέδιο Β’. Είναι κάτι που αξιώνει η κοινωνία των πολιτών και το χρωστά το κράτος. Δεν μπορεί σε ένα κράτος που το 30% μπορεί να είναι ασφαλισμένο, το υπόλοιπο 70% να εξαρτάται από τη βοήθεια του κράτους ή από την ελεημοσύνη. Συνεπώς, ένα ΓεΣΥ με όλα τα τρωτά που μπορεί να παρουσιάσει στην αρχή, θα εφαρμοστεί και θα πετύχει».

Σε ερώτηση ποιά μέτρα λαμβάνει η Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί η φυγή των νέων για το εξωτερικό, ώστε να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «όταν μια οικονομία είναι βυθισμένη σε ύφεση, όταν δεν υπάρχει προοπτική θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο. Είναι για αυτό που η προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης και βασικός στόχος της πρώτης θητείας του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να δημιουργήσει θετικούς ρυθμούς στην οικονομία. Σήμερα είναι διαφορετική η προοπτική. Η ανεργία έχει περιοριστεί στο 1/3 του σημείου που είχε φτάσει [επί καιρώ οικονομικής κρίσης].

Με πολιτικές που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα, όχι μόνο δεν θα υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αλλά η Κύπρος θα προσφέρει τέτοιες ευκαιρίες που θα προσελκύει προσωπικό και από το εξωτερικό».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται ώστε να ανοιχθούν νέοι τομείς στην οικονομία, όπως είναι η τεχνολογία και η έρευνα.

Σε παρατήρηση παιδιών ότι οι παγκύπριες εξετάσεις δεν αποτελούν τον καλύτερο τρόπο εισαγωγής σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «από το 2021 οι παγκύπριες εξετάσεις δεν θα διεξάγονται όπως γίνονται τώρα, αλλά θα διαχωριστούν».

Σε άλλη παρατήρηση παιδιών για το βεβαρημένο της διδακτέας ύλης, ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι «εμείς πλέον δεν μιλάμε για ύλη, αλλά για δείκτες, στόχους. Όση ύλη και μέσα να έχει στη διάθεση του ο εκπαιδευτικός εναπόκειται σε αυτόν το πώς θα το προσαρμόσει στους μαθητές του για να είναι πιο αποτελεσματικός. Έχουμε ως Υπουργείο μειώσει την ύλη και έχουμε ετοιμάσει cd που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα δοθεί αυτές τις μέρες σε όλες τις σχολικές μονάδες. Αυτό το cd δείχνει πώς έχει προσαρμοστεί η ύλη στον πραγματικό διδακτικό χρόνο των παιδιών.

Η προσπάθεια που γίνεται και με τον θεσμό των τετραμήνων και με τη μείωση της ύλης και με τον καθορισμό των διδακτικών δεικτών είναι διότι δεν θέλουμε μαθητές ‘παπαγάλους’, αλλά μαθητές με κριτική και δημιουργική σκέψη».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους νέους για τη συμμετοχή τους στη διαβούλευση με τον ίδιο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι η συμβολή των παιδιών και οι παρεμβάσεις τους ήταν πολύ σημαντικές ώστε να εντοπιστούν ζητήματα που υπάρχουν και να αντιμετωπιστούν ή να τύχουν βελτιωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση.

(ΡΜ/ΑΧ)