Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-02-2019 14:51

Χαιρετισμός Προεδρικού Επιτρόπου κ. Φώτη Φωτίου στην εκδήλωση εις μνήμη του Νίκου Μουγιάρη

Οι όποιες αναφορές μπορούν να γίνουν σε ένα σύντομο χαιρετισμό, είναι πολύ λίγες – και σίγουρα φτωχές – για να περιγράψουν το μέγεθος της προσωπικότητας και την εμβέλεια των πράξεων και των δράσεων ενός ανθρώπου όπως ο Νίκος Μουγιάρης.

Καταθέτω και με την ευκαιρία αυτή, εκ μέρους της Κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, τον απέραντο σεβασμό και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για όσα ο Νίκος Μουγιάρης πρόσφερε με ανιδιοτέλεια  στην πατρίδα του και, γενικότερα, στον Ελληνισμό.

Πέτυχε σίγουρα πάρα πολλά στη ζωή του φεύγοντας φτωχό παιδί σε ηλικία 19 χρονών από την Αθηένου. Με την πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική του δράση, την φιλανθρωπία και την εμπλοκή του στα κοινά κατόρθωσε να φθάσει στο αποκορύφωμα της ζωής στην Αμερική και να χαρακτηριστεί ως παράδειγμα του Ελληνοαμερικανικού ονείρου.

Ξεχώρισε όμως ιδιαίτερα ως φλογερός πατριώτης με όραμα. Δεν ήταν ο άνθρωπος των τίτλων. Πρόσφερε χωρίς ανταλλάγματα και ήταν ο άνθρωπος της δράσης και του αποτελέσματος. Σιωπηρά, αλλά μεθοδικά σχεδίαζε και προωθούσε ενέργειες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. Ήθελε να δει την Κύπρο απελευθερωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα. Και επανενωμένη. Αγαπούσε μαζί την Ελλάδα και την ήθελε να μεγαλουργήσει βασισμένη στο πνεύμα και την ψυχή των ανθρώπων της.

Με την όλη δράση του, ο Νίκος Μουγιάρης οικοδόμησε μηχανισμούς δράσεων και προσφοράς αφήνοντας μεγάλη κληρονομιά σε όλους. Δεν ίδρυσε απλώς μόνο το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας με απτά, συγκεκριμένα αποτελέσματα. Συμμετείχε στην ηγεσία της Συντονισμένης Προσπάθειας Ελλήνων, στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αμερικής, στην ΠΣΕΚΑ και σε άλλες οργανώσεις της ομογένειας. Ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρος και έδωσε πάρα πολλά και στην ελληνορθόδοξη παιδεία.

 Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή κάθε προσπάθειας του Ελληνισμού της Αμερικής. Συνεχώς αγωνιούσε για την Ελλάδα και την Κύπρο και προέτρεπε όλους να εργαστούν για αυτές μαζί, ο καθένας στον τομέα του, και όπως μπορούσε, για να τις βοηθήσουν.

Γι’ αυτή την προάσπιση των δικαίων του κυπριακού λαού και για την μέγιστη προσφορά του στα παροικιακά δρώμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε τον Νίκο Μουγιάρη στις 22 Αυγούστου του 2018 με το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς».

Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό. Η μνήμη του θα μείνει, όμως, αιώνια φωτεινό παράδειγμα για όλους.

(ΑΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα