Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2019 13:37

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση στα θέματα γεωργικής ασφάλισης, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής.  

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Καδής είπε ότι «σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σημαντική μεταρρύθμιση στα θέματα γεωργικής ασφάλισης. Είναι μια μεταρρύθμιση που συζητείται εδώ και πολλά χρόνια και, επιτέλους, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με την έγκριση των σχετικών νομοσχεδίων σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κατάθεση τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ουσιαστικά με τη μεταρρύθμιση δημιουργείται ένα ταμείο προστασίας και ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής, στο οποίο θα συνεισφέρουν και οι ίδιοι οι αγρότες, αλλά και το κράτος.

Υποχρεωτικά καλύπτονται όλες οι καλλιέργειες από όλους τους κινδύνους και φεύγουμε από το σημερινό καθεστώς όπου καλύπτονται κάποιες καλλιέργειες και μόνο κάποιοι κίνδυνοι.

Επίσης, η συνεισφορά των αγροτών θα είναι ανάλογη και με την επικινδυνότητα, δηλαδή πόσο είναι το ρίσκο να πληγεί μια καλλιέργεια από μια θεομηνία.

Οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) περνούν στο Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το προσωπικό του ΟΓΑ μεταφέρεται στη Δημόσια Υπηρεσία.

Με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι θα καλύπτονται όλοι οι αγρότες μας μέσα από ένα ευέλικτο σχήμα το οποίο θα αποδίδει στους επηρεαζόμενους το συντομότερο δυνατόν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.

Για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών μας και οι αγροτικές οργανώσεις θεωρώ ότι στηρίζουν αυτή την προσπάθεια.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου θα συμμετέχουν στη διαχείριση του ταμείου που δημιουργείται για τη διαχείριση των κινδύνων με βάση το νέο σχέδιο ασφάλισης».

Ερωτηθείς είπε ότι «το κόστος για το κράτος αναμένεται να είναι ανάλογο με αυτό που καταθέτει σήμερα. Ωστόσο, ανάλογα και με τις θεομηνίες, τα ακραία περιστατικά που θα προκύπτουν, το κράτος θα μπορεί να συμπληρώνει τη συνεισφορά των αγροτών ώστε να έχουμε πλήρεις αποζημιώσεις προς τους αγρότες μας. Δηλαδή, υπάρχει μια ευελιξία ως προς το εύρος της συνεισφοράς που θα δίνεται από το κράτος».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι η συνεισφορά των αγροτών «θα κυμαίνεται από 1,9 ευρώ μέχρι 32 ευρώ ανά δεκάριο, αναλόγως της καλλιέργειας. Και για τα αιγοπρόβατα, που επίσης καλύπτονται, 0,80 σεντ ανά αιγοπρόβατο».

Ερωτηθείς πότε θα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας του ΟΓΑ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «θα εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νέο αυτό σύστημα».

Πρόσθεσε ότι «ευελπιστώ ότι οι επόμενες αποζημιώσεις πέραν από αυτές που θα ανακοινώσουμε σήμερα, θα δοθούν μέσα από το νέο σύστημα γεωργικής ασφάλισης. Δηλαδή, ακόμη και μέσα στο 2019, αν έχουμε νέα ακραία καιρικά φαινόμενα και νέες ζημιές ,ευελπιστώ ότι αυτές θα καλυφθούν μέσα από το νέο εξορθολογισμένο σύστημα».

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε ότι «δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά και μετά από τις επισκέψεις που κάναμε σε διάφορες περιοχές της Κύπρου καταθέσαμε, όπως είχαμε διαβεβαιώσει τον αγροτικό κόσμο, πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι ένα μέρος της αποζημίωσης τους θα καταβληθεί το συντομότερο δυνατόν, μέσα στους επόμενους μήνες.

Ειδικά για τις χειμερινές καλλιέργειες των πατατών, η εκτίμηση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο, και μέσα στον Απρίλιο - με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις - θα δοθεί το 40%. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, το 40% θα δοθεί τον Ιούνιο, αφού μέχρι τον Μάιο θα γίνονται οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Αν θυμάστε, με ανάλογη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκε το 50% για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν τους αγρότες μας το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2018, και μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες καταβάλλεται το υπόλοιπο 50% το οποίο φτάνει τα 5,5 εκ. ευρώ.

Με αυτές τις αποφάσεις η Κυβέρνηση δείχνει ότι βρίσκεται δίπλα στον Κύπριο αγρότη και τον στηρίζει για να περάσει αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις γεωργικές καλλιέργειες και ανακουφίζει και στηρίζει τον αγροτικό μας κόσμο». 

(ΡΜ/ΜΓ)