Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-02-2019 17:05

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου για την επιβράβευση αστυφυλάκων και ειδικών αστυφυλάκων για πράξεις επ’ ανδραγαθία

Η ανάγκη δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, αντίστοιχου με αυτό που υφίσταται για τα υπόλοιπα μέλη της Αστυνομίας, για την επιβράβευση των ειδικών και τακτικών αστυνομικών, οι οποίοι κατά την εκτέλεση του καθήκοντος τους και από πράξη ανδραγαθίας τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή τους, αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως από το 2017.

Λόγω του ότι η θέση των ειδικών και τακτικών ειδικών αστυνομικών δεν προβλέπει δυνατότητα προαγωγής, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε προέβλεπε για την παραχώρηση μισθολογικής αύξησης στους ειδικούς αστυνομικούς, αντίστοιχης αξίας με αυτή που απολαμβάνει ένας αστυνομικός με την προαγωγή του στον βαθμό του λοχία.

Η αρχική διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς άρχισε τον Νοέμβριο 2017 και το 2018 προωθήθηκε ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που περιλαμβάνει την επιβράβευση των ειδικών αστυνομικών για πράξεις επ’ ανδραγαθία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους με τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση οι ειδικοί αστυνομικοί θα μπορούν πλέον να επιβραβεύονται σε μια τέτοια περίπτωση ανάλογα με το μέγεθος και τις επιπτώσεις της πράξης ανδραγαθίας που έχουν εκτελέσει, είτε με την παραχώρηση μισθολογικής αύξησης ή με τον διορισμό τους στην Αστυνομία στον βαθμό του Αστυφύλακα ή και με προαγωγή τους στον βαθμό του λοχία.

Παράλληλα,  ειδικοί ή τακτικοί  ειδικοί  αστυνομικοί, οι αστυφύλακες και οι λοχίες, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πατρίδος ή έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται από πράξεις ανδραγαθίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, κατά την περίοδο των αναταραχών του 1963 ή κατά την περίοδο της τουρκικής εισβολής ή προασπιζόμενοι την Δημοκρατία κατά την περίοδο του πραξικοπήματος και οι οποίοι δεν έχουν μέχρι σήμερα επιβραβευθεί με διορισμό, θα μπορούν να επιβραβευθούν στον βαθμό του αστυφύλακα ή και προαγωγή στο βαθμό του λοχία. Με αυτό το τρόπο παρέχεται η δυνατότητα επιβράβευσης όχι μόνον των μελών που έπεσαν υπέρ πατρίδος και έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, αλλά και των αγνοουμένων μελών της Αστυνομίας.

 (EK)