Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 15:58

Χαιρετισμός της Υπουργού Μεταφορών κας Βασιλικής Αναστασιάδου στη συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση Δράσεων Προώθησης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην σημερινή συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση των Δράσεων Προώθησης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για την εποχή του Gigabit Society και των υπερυψηλών ταχυτήτων που θα φέρουν τις τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως το 5G, τη Τεχνητή Νοημοσύνη, το Blockchain στο κατώφλι μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τροποποιεί τους κοινούς κανόνες που διέπουν τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.  Ο κώδικας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η οδηγία που αντικαθιστά το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ για τις τηλεπικοινωνίες, αναμένεται να συμβάλει στην ταχεία και εκτεταμένη ανάπτυξη των τεχνολογιών 5G και άλλων τεχνολογιών επόμενης γενιάς σε όλη την Ευρώπη, και να ενισχύσει την προστασία των καταναλωτών.

Επιπλέον, αυτή την περίοδο προετοιμάζεται ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πρόγραμμα Ψηφιακή Ευρώπη για την περίοδο 2021 -2027. Οι δείκτες απόδοσης του εν λόγω προγράμματος θα περιλαμβάνουν στόχους για την Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων, τη Τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την ασφάλεια διαδικτύου, τις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, την ανάπτυξη και βέλτιστη χρήση της ψηφιακής χωρητικότητας και διαλειτουργικότητας.

Είναι προφανές ότι, πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, όπου οι αναδυόμενες υπηρεσίες με βάση το διαδίκτυο ανταγωνίζονται με τις υφιστάμενες «παραδοσιακές» υπηρεσίες, ενώ θα πρέπει να συνεχίσει να εξασφαλίζεται υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών και του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων παρακολουθούμε προσεκτικά όλες τις εξελίξεις, και βρισκόμαστε στη διαδικασία υιοθέτησης του κώδικα στην εθνική μας νομοθεσία και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις, έτσι ώστε η Κύπρος να μην παραμείνει πίσω από αυτές τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κύπρος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδρανής στην ψηφιακή επανάσταση που συντελείται. Η χρήση των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών, σε όλους τους ζωτικούς τομείς της οικονομίας της Κύπρου, είναι υψίστης σημασίας. 

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αντιλαμβανόμαστε ότι, μία από τις πιο βασικές προϋποθέσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και της ευρύτερης δημιουργίας σχετικής ψηφιακής κουλτούρας. Θεωρούμε ότι, το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων των Κυπρίων, δρα ως τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.

Η ανάπτυξη της ψηφιακής ικανότητας των μαθητών που αποτελεί μια από τις οκτώ βασικές ικανότητες της δια βίου μάθησης, συνιστά βασικότατη παράμετρο στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και της ψηφιακής κουλτούρας της κοινωνίας.  Παρά το γεγονός ότι, οι σημερινοί μαθητές έχουν γεννηθεί στην ψηφιακή εποχή και αρκετές φορές είναι πιο εξοικειωμένοι με την χρήση των έξυπνων συσκευών, σε σχέση με τους γονείς τους, αυτό δεν είναι αρκετό για την συμμετοχή στους στο ψηφιακό γίγνεσθαι και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων χαιρετίζουμε την προώθηση των Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή, από τη σχολική χρονιά 2016-2017, υλοποιούμε το έργο για την πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με το διεθνές πρότυπο πιστοποίησης European Computer Driving Licence  (ECDL).  Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας Ψηφιακών Θέσεων Εργασίας, και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο μας. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στις εν λόγω εξετάσεις για πιστοποίηση πέραν των 5,000 μαθητών με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 70%.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρούμε ,επίσης, στην παραχώρηση Υπολογιστών τύπου Ταμπλέτας σε μαθητές/μαθήτριες Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Η πιλοτική υλοποίηση της εν λόγω δράσης χρηματοδοτείται, από το Υπουργείο μας και, συγκεκριμένα, από τον προϋπολογισμό του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών μέσα στα πλαίσια της εκστρατείας για την ανάδειξη του οφέλους από τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Πέραν των πιο πάνω, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, συμμετέχει στη  χρηματοδότηση της δράσης για την Επιμόρφωση εκπαιδευτικών σε θέματα Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών για τη χρήση τους στη διαδικασία της μάθησης που υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.  Σε μια εποχή ταχείας ψηφιακής αλλαγής, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων και για την καλύτερη προσαρμογή τους στις σύγχρονες μορφές εκπαίδευσης. 

Κυρίες και κύριοι,

Οι δράσεις που μόλις ανέφερα, αποτελούν μικρό μόνο μέρος των δράσεων που το Υπουργείο μας προωθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής της Κύπρου. Δεν θα επεκταθώ στις υπόλοιπες, γιατί δεν εμπίπτουν στο θέμα της σημερινής συνέντευξης.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την Προώθηση των Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση και να εκφράσω την ετοιμότητα του Υπουργείου για συνέχιση και περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας μας στους εν λόγω τομείς.

--------------------------

ΔΚ/ΕΙ