Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 16:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στη συνέντευξη Τύπου για την Παρουσίαση Δράσεων Προώθησης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω σήμερα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση δράσεων προώθησης νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στην εκπαίδευση.

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν διεισδύσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας, διαμορφώνοντας ένα νέο σύγχρονο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Η αλματώδης ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών και η ευρεία χρήση και διάδοσή τους στην καθημερινή ζωή, αναμφίβολα προσφέρει στον άνθρωπο νέες δυνατότητες και ευκαιρίες, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέες προκλήσεις για αποτελεσματική, ασφαλή και δεοντολογικά ορθή αξιοποίησή τους.

Η προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό́ σύστημα της Κύπρου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της διαδικασίας της μάθησης και ,κατά συνέπεια, αποτελεί έναν υπό έμφαση στόχο για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού́. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό μας σύστημα οφείλει να εφοδιάσει τους μαθητές με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αξίες, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συνεπάγονται από την εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην καθημερινή ζωή.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχώρησε στις 15 Μαρτίου 2018 στον διορισμό Επιτροπής Προώθησης Νέων Τεχνολογιών και Καινοτομιών στην Εκπαίδευση, στην οποία συμμετέχουν επιθεωρητές από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκπαιδευτικοί και λειτουργοί του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Σκοπός της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη δράσεων για την αποτελεσματικότερη ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, με την προώθηση της αξιοποίησής τους σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών των σχολείων μας.

Μία τέτοια σημαντική δράση ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών είναι η εισαγωγή της ενότητας «Ρομποτική» στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Πληροφορικής της Β’ Γυμνασίου. Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική καινοτομία είναι και η εισαγωγή της διδασκαλίας των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη Δημοτική Εκπαίδευση, ως ξεχωριστής διδακτικής ενότητας στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του διευρυμένου γνωστικού αντικειμένου «Σχεδιασμός και Τεχνολογία - Ψηφιακές Τεχνολογίες». Η διδακτική αυτή ενότητα θα διδάσκεται στην Ε’ και στη Στ’ τάξη, ενώ η διδακτική των Ψηφιακών Τεχνολογιών ως ξεχωριστής διδακτικής ενότητας δεν αναιρεί την οριζόντια ενσωμάτωση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στα Αναλυτικά Προγράμματα των υπόλοιπων γνωστικών αντικείμενων, η οποία γινόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα, παραχωρήθηκε από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, μετά από διαμεσολάβηση του Ψηφιακού Πρωταθλητή Κύπρου, ποσό για την αγορά 260 υπολογιστών τύπου ταμπλέτας, οι οποίοι θα παραχωρηθούν σε μαθητές/τριες Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. Σκοπός της παραχώρησης των υπολογιστών-ταμπλετών είναι η αποφόρτωση της σχολικής τσάντας αλλά και η αξιοποίησή τους για βελτίωση της μαθησιακής διαδικασίας, καθώς και των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να αναφερθώ στη δυνατότητα για εκπαίδευση και δωρεάν πιστοποίηση ECDL, η οποία υλοποιείται από τη σχολική χρονιά 2016-2017 και προσφέρεται σε προαιρετική βάση στους μαθητές/ριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων ιδίου τύπου, καθώς επίσης και σε στρατιώτες και άνεργους. Η δράση αυτή υλοποιείται και πάλι σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή Κύπρου.

Για την επιτυχή υλοποίηση των δράσεων προώθησης Ψηφιακών Τεχνολογιών και για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/ριών, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού συνεχίζει να  δίνει έμφαση στην εξασφάλιση σύγχρονου τεχνολογικού́ εξοπλισμού́ και εκπαιδευτικού́ υλικού́ για τα σχολεία, αλλά και στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική́ πράξη. Είναι ,επίσης, σημαντικό να αναφερθεί ότι με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019 η τελευταία φάση καλωδίωσης όλων των Δημόσιων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και η ασύρματη δικτύωση των σχολείων.

Η υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη των κομβικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών/τριών, οι οποίες απαιτούνται για την ομαλή ένταξη και συνεισφορά τους στη σύγχρονη κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Μέσω μιας εκσυγχρονισμένης εκπαίδευσης, προσβλέπουμε στην καλλιέργεια ανθρώπων με δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης, δυνατότητες ανάλυσης και σχεδιασμού́ και ικανότητες λύσης προβλημάτων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα τεχνολογικά́ μέσα. Παράλληλα, επενδύουμε σε μια κοινωνία με πολίτες, οι οποίοι θα συνεισφέρουν ενεργά́ στην κοινωνική́, πολιτιστική́ και οικονομική́ ζωή́ της Κύπρου και της Ευρώπης.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και, ιδιαίτερα ,τη συνάδελφο κα Βασιλική Αναστασιάδου για την παραχώρηση του ποσού που αξιοποιήθηκε για την εξασφάλιση των υπολογιστών-ταμπλετών αλλά και τον Ψηφιακό Πρωταθλητή Κύπρου, κ. Στέλιο Χειμώνα, για την εξαιρετική συνεργασία και στήριξη της προσπάθειας για ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών/τριών των σχολείων μας.

Ευχαριστώ!

-------------------------

ΙΠ/ΕΙ