Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 19:02

Παρέμβαση του βουλευτή Χαράλαμπου Πιττοκοπίτη στις εργασίες της 18ης Χειμερινής Συνάντησης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Συνεχίζονται στη Βιέννη οι εργασίες της 18ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, σε παρέμβασή του στα πλαίσια της Γενικής Επιτροπής Οικονομικών, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα την χρηστή διακυβέρνηση στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς, του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας στην περιοχή του ΟΑΣΕ, υπογράμμισε το γεγονός ότι η έλλειψη χρηστής διακυβέρνησης αποτελεί πηγή πολιτικής έντασης, που δύναται να υπονομεύσει την πολιτική σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια.

Εστιάζοντας καταρχάς στη διαφθορά, ο κ. Πιττοκοπίτης τόνισε ότι η χρηστή διακυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα απαιτεί ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο, το οποίο να περιλαμβάνει τόσο την υιοθέτηση επικαιροποιημένης νομοθεσίας, όσο και την εγκαθίδρυση ισχυρών εποπτικών θεσμών. Ως πρόσθετα στοιχεία χρηστής διακυβέρνησης στον τομέα αυτό, ο κ. Πιττοκκοπίτης τόνισε τη σημασία της επαρκούς προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και την ύπαρξη ενός αποτρεπτικού συστήματος ποινών. Στηλίτευσε δε το φαινόμενο καταδικασθέντες για διαφθορά, σε ολόκληρη την περιοχή του ΟΑΣΕ, συχνά να εκτίουν τη συντομότερη δυνατή ποινή, γεγονός που, όπως επεσήμανε, μειώνει την αποτρεπτική ισχύ της νομοθεσίας και επιπλέον υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς.

Επιπλέον, ο Κύπριος βουλευτής τόνισε τον σημαντικό ρόλο που τα εθνικά Κοινοβούλια πρέπει να διαδραματίσουν σε σχέση με τον σεβασμό των υποχρεώσεων διαφάνειας και λογοδοσίας των κρατικών αξιωματούχων, στα πλαίσια της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Παράλληλα, ο κ. Πιττοκοπίτης υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την έρευνα, τη δίωξη και εκδίκαση αδικημάτων διαφθοράς, πρέπει να είναι απολύτως απαλλαγμένοι από οποιαδήποτε μορφή ανάρμοστης επιρροής. Στην Κύπρο, σημείωσε ο βουλευτής, με την αναγνώριση αυτής της ανάγκης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αναθεώρησης και εμπλουτισμού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Επισημαίνοντας δε τον θετικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι διεθνείς οργανισμοί στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και στην παροχή εμπειρογνωμοσύνης προς τις εθνικές αρχές για την εφαρμογή διεθνών προτύπων πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς, ο κ. Πιττοκοπίτης αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπίας της GRECO στην Κύπρο και την πολύτιμη συμβολή της στην εν εξελίξει συζήτηση στο Κοινοβούλιο, σχετικά με απαιτούμενες βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες θα ληφθούν αμέσως υπόψη.

Όσον αφορά τα θέματα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ο κ. Πιττοκοπίτης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στην υιοθέτηση αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη των σχετικών αδικημάτων, ιδίως μέσω της συνεργασίας των μονάδων χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

--------------------------

ΕΙ