Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2019 19:51

Παρέμβαση της βουλεύτριας Άννας Θεολόγου στις εργασίες της Ετήσιας Κοινοβουλευτικής Ακρόασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στη Νέα Υόρκη

Άρχισαν σήμερα στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, οι εργασίες της Ετήσιας Κοινοβουλευτικής Ακρόασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Η βουλεύτρια κα Άννα Θεολόγου, η οποία συμμετέχει στην Ακρόαση ως μέλος του Προεδρείου της Μόνιμης Επιτροπής της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης για Θέματα Ηνωμένων Εθνών, πήρε σήμερα μέρος σε συζήτηση με θέμα «Ο πολυμερισμός στο σταυροδρόμι: γενική αξιολόγηση και αναδυόμενες προκλήσεις».

Η κα Θεολόγου ανέφερε ότι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται ο κόσμος απαιτεί συλλογικά συμφωνημένους κανόνες και επαρκείς διεθνείς θεσμούς που να διασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη και την ευημερία. Μια παγκόσμια τάξη, συνέχισε, που λειτουργεί στα πλαίσια του πολυμερισμού, επιτρέπει τόσο σε μικρές όσο και σε μεγάλες χώρες να ωφεληθούν από ένα ασφαλέστερο, δικαιότερο και πιο βιώσιμο κόσμο, αντίθετα με την προσέγγιση του προστατευτισμού.

Αναφερόμενη στην εμφάνιση νέων, πολυεπίπεδων απειλών, η κα Θεολόγου υπογράμμισε τη σημασία της παγκόσμιας, περιφερειακής και τοπικής συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές. Μιλώντας για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ανθρώπινης ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο, τόνισε ότι, ως έννοιες, αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις αντίστοιχες των γειτονικών μας χωρών, καθώς και ότι η βιωσιμότητά τους πρέπει να βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη χρηστή διακυβέρνηση, την κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά και την κοινή παραδοχή ότι οι αρνητικές επιπτώσεις προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη. Η διατήρηση της ειρήνης, πρόσθεσε, προϋποθέτει πάντοτε πολιτικές λύσεις, που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης στα  πλαίσια του πολυμερισμού και ,παράλληλα, πρέπει να βασίζεται στο κράτος δικαίου και να διασφαλίζει την ανάληψη ευθύνης.

Καμία χώρα δεν είναι αρκετά ισχυρή ή μεγάλη για να αντιμετωπίσει μόνη τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιόν μας, επεσήμανε η Κύπρια βουλεύτρια και υποστήριξε την ανάγκη ύπαρξης ενός αποτελεσματικού πολυμερούς συστήματος, με τα Ηνωμένα Έθνη στον πυρήνα του. Συνεπώς, η βελτίωση των μηχανισμών του πολυμερισμού και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθούνται από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να υποστηρίξει τα κράτη μέλη του να αντιμετωπίσουν τις σημερινές και αναδυόμενες προκλήσεις και να πετύχουν τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, απαιτούν στενή συνεργασία, είπε ολοκληρώνοντας η κα Θεολόγου.

-------------------------- 

ΕΙ