Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2019 13:54

Η Βουλή των Αντιπροσώπων διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: O πρώτος υπολογιστής στην ιστορία»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων: O πρώτος υπολογιστής στην ιστορία. Η λειτουργία, η χρησιμότητα, η κατασκευή και η ανακατασκευή του», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2019, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Καστελιώτισσα» στη Λευκωσία.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Για τον εκπληκτικό αυτό μηχανισμό των αρχαίων Ελλήνων θα μιλήσει ο κ. Κυριάκος Ευσταθίου, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Εργαλειομηχανών και Διαμορφωτικής Μηχανολογίας. Ο κ. Ευσταθίου είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που τα τελευταία 10 χρόνια μελετά τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Το θέμα προσεγγίζεται από την ερευνητική ομάδα διεπιστημονικά, από αρχαιολογική, αστρονομική και μηχανολογική πλευρά.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ο πρώτος υπολογιστής στην παγκόσμια ιστορία. Είναι ένας αναλογικός υπολογιστής εκπληκτικής τεχνολογίας που κατασκευάστηκε πριν 2,200 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό των θέσεων του ήλιου, της σελήνης και ,πιθανώς, των πλανητών στον ουρανό. Χρησιμοποιείτο επίσης για τον υπολογισμό των φάσεων της σελήνης, για την πρόβλεψη εκλείψεων και για προσδιορισμό της ημερομηνίας τέλεσης των αρχαίων πανελλήνιων αγώνων.

(ΜΓ/ΕΙ)