Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-02-2019 14:22

Παρατηρητήριο Υπεραγορών 25-26 Φεβρουαρίου 2019

H Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανακοινώνει την ολοκλήρωση νέας μεγάλης έρευνας με συλλογή στοιχείων αναφορικά με τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 25 και 26 Φεβρουαρίου 2019 στις υπεραγορές σε όλες τις επαρχίες. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της παρακολούθησης της λειτουργίας της αγοράς του λιανικού εμπορίου και της καλύτερης πληροφόρησης των καταναλωτών.

Το Παρατηρητήριο Τιμών Υπεραγορών βασίζεται σε νέα, βελτιωμένη μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και η οποία μεταξύ άλλων:

  • αφορά στη λήψη τιμών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τον γραμμικό κωδικό (barcode) του κάθε προϊόντος, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο σύγκρισης ανομοιογενών προϊόντων (πχ. παράλληλες εισαγωγές),
  • εξαιρεί από το «καλάθι κοινών προϊόντων» προϊόντα τα οποία ήταν σε τιμή προσφοράς, σε οποιαδήποτε υπεραγορά, κατά την ημερομηνία λήψης των τιμών.

Το Παρατηρητήριο βασίζεται στη συλλογή στοιχείων για 401 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανά επαρχία.

Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντωνστις 25-26/02/2019  προκύπτουν τα συγκριτικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Σημείωση:

Τα κοινά προϊόντα του Παρατηρητηρίου Τιμών διαφέρουν τόσο μεταξύ των επαρχιών όσο και με τα κοινά προϊόντα των Παρατηρητηρίων προηγούμενων ημερομηνιών. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε σύγκριση του συνολικού κόστους των κοινών προϊόντων ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με προηγούμενα ή και μεταξύ των επαρχιών, πρέπει να αποφεύγεται.

Για τη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τον Δείκτη Τιμών, όσο και τον αριθμό των προϊόντων και κατηγοριών που παρουσιάζεται φθηνότερη η κάθε υπεραγορά. Η πιο πάνω σύγκριση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσης για τον καταναλωτή, ενδυναμώνοντας την ικανότητα του να συγκρίνει τιμές και να προβαίνει στις πιο συμφέρουσες για αυτόν αγορές.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ 25-26/02/2019:

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ:

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΜΕΣΟΥ:

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΑΡΝΑΚΑΣ:

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΦΟΥ:

 

ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ:

 

Σημαντική Διευκρίνηση: Τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς υποβοήθησης/γενικής πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές. Τα Παρατηρητήρια Τιμών, δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν.

Για κατανόηση της μεθοδολογίας και για τα αναλυτικά στοιχεία, οι καταναλωτές προτρέπονται όπως μελετήσουν το Παρατηρητήριο το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή: www.consumer.gov.cy

(ΑΧ/ΕΙ)