Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-03-2018 12:20

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Δημήτρης Συλλούρης, δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κύπρο, κ. Huang Xingyuan.

Ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας, τονίζοντας τη δέσμευση για ακόμη εντονότερη προώθηση των διακοινοβουλευτικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα. Υπογραμμίζοντας τη σημασία της περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος», ο κ. Συλλούρης πρότεινε την προετοιμασία Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, το οποίο θα περιλαμβάνει νέους τομείς πιθανής συνεργασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης τον κ. Huang για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, περιλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας. Ο Κινέζος Πρέσβης υπογράμμισε την αντίθεση της χώρας του σε οποιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών.

Ο Πρέσβης της Κίνας εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση του για τη στήριξη της Κύπρου στην πρωτοβουλία  «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του για εξεύρεση νέων τρόπων συνεργασίας σ’ αυτά τα πλαίσια προς αναβάθμιση των ήδη άριστων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Huang επανέλαβε ότι η Κίνα εμμένει στις αρχές της κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Ο Πρέσβης της Κίνας ενημέρωσε, τέλος, τον Πρόεδρο της Βουλής για τα αποτελέσματα της τρέχουσας συνεδρίας του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της φίλης χώρας.

(ΑΧ/ΕΙ)