Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-03-2019 14:05

Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην τελετή διαβεβαίωσης του 79ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και περηφάνειας παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», για την τελετή αποφοίτησης των νέων υποβρυχίων καταστροφέων της 2018 ΕΣΣΟ, αλλά και για να τελέσουμε τα εγκαίνια των νέων υπερσύγχρονων αιθουσών εκγύμνασης του στρατιωτικού της προσωπικού.

Η τελετή αποφοίτησης των νέων βατραχανθρώπων της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί το επιστέγασμα της άρτιας και πολύμηνης εκπαίδευσης της πιο επίλεκτης μονάδας της Δύναμης, που στο πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού σε ένα ευέλικτο στράτευμα, ο ρόλος της καθίσταται ιδιαίτερα αναβαθμισμένος και καθοριστικός.

Νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς,

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια που ολοκληρώσατε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο συνεχούς εκπαίδευσης στο πλαίσιο του 79ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών. Η επίπονη και σκληρή φύση της εκπαίδευσής, σας οδήγησε να ανακαλύψετε τα όρια και τις αντοχές σας. Αποτέλεσε ,αναμφισβήτητα, τη μεγαλύτερη ψυχική και σωματική πρόκληση μέχρι σήμερα για εσάς.

Η ακλόνητη θέληση, η αποφασιστικότητα, η πίστη και η προσήλωση, σας οδήγησε στην επίτευξη του στόχου σας και γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι εμείς, για να σας καμαρώσουμε, να σας συγχαρούμε και να σας τιμήσουμε.

Αποδείξατε ότι για σας δεν υπάρχει το αδύνατο και το ακατόρθωτο. Με δική σας βούληση βαδίσατε τον δύσκολο και επίπονο δρόμο της εκπαίδευσης των υποβρυχίων καταστροφέων.

Επιδείξατε θάρρος και υψηλό αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της αποστολής σας, προς όφελος της Εθνικής Φρουράς και του χρέους προς την πατρίδα.

Η πολύμηνη εκπαίδευση σάς εφοδίασε με όλα τα απαραίτητα προσόντα για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε σε οποιαδήποτε αποστολή σας ανατεθεί, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Αποδείξατε ότι η τιμημένη στολή με τα εμβλήματα των ΟΥΚ που σήμερα φέρετε, σας αξίζει περίτρανα.

Το αρχαίο ρητό «Ρώμη μετά φρονήσεως» που αναγράφεται στο έμβλημα της ΜΥΚ, να σας γίνει βίωμα και καθοδηγητικός φάρος καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας. Γιατί η σωματική δύναμη ωφελεί, μόνο όταν συνοδεύεται από τη σύνεση και τη λογική.

Οφείλετε και πρέπει να αποτελείτε πρότυπα, στα οποία εμείς όλοι θα στρέφουμε το βλέμμα μας, για να αντλούμε δύναμη.

Σήμερα, ενώπιον της Πολιτείας, της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς, των εκπαιδευτών, αλλά και των οικογενειών σας που προσήλθαν για να σας καμαρώσουν, σας απονέμονται τα πιο θερμά συγχαρητήρια και η κάθε οφειλόμενη τιμή.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να συγχαρώ θερμά τη διοίκηση και τους εκπαιδευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, οι οποίοι για ακόμη μια φορά κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, χωρίς να φείδονται χρόνου και μόχθου, πετυχαίνοντας να εκπαιδεύσουν και να παρουσιάσουν σήμερα ενώπιόν μας, την άρτια ομάδα βατραχανθρώπων του 79ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφέων.

Νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς, σας εύχομαι καλό υπόλοιπο της θητείας σας, να έχετε υγεία, δύναμη και κουράγιο και να σας συνοδεύουν σε κάθε σας βήμα οι ευχές των γονιών σας και του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Ναυτικού μας.

Αγαπητοί γονείς,

Είμαι σίγουρος ότι σήμερα αισθάνεστε υπερήφανοι για τα παιδιά σας.

Σας οφείλονται πολλά συγχαρητήρια γιατί χάρη στη δική σας ανατροφή, καθοδήγηση και στήριξη στέκονται σήμερα μπροστά σας, με περήφανο βλέμμα και αγέρωχη κορμοστασιά και σας βλέπουν κατάματα, για να τους θαυμάσετε και να τους χειροκροτήσετε.

Κυρίες και κύριοι,

Η μακραίωνη και περίλαμπρη ιστορία του ελληνικού έθνους, μας διδάσκει ότι οι στρατιωτικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης δεν επιτυγχάνονται με την αριθμητική υπεροχή, αλλά με τη μαχητική ικανότητα, τη λεπτομερή οργάνωση, το θάρρος, την αφοσίωση στο καθήκον και την άρτια εκπαίδευση.

Η περίοδος της τεχνολογικής επανάστασης που διάγουμε, απαιτεί επιπρόσθετα από τη στρατιωτική, την επιστημονική κατάρτιση και προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις.

Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου εντάσσεται και η αναβάθμιση της ΜΥΚ, τόσο σε μέσα όσο και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της εκπαίδευσης του προσωπικού της. 

Γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε λίγο να εγκαινιάσουμε τους νέους υπερσύγχρονους και πλήρως εξοπλισμένους χώρους εκγύμνασης του προσωπικού της Ναυτικής Βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης».

Το νέο γυμναστήριο και η αίθουσα πολεμικών τεχνών ανεγέρθηκαν κατόπιν ευγενούς χορηγίας 350 χιλιάδων ευρώ της ΟΠΑΠ Κύπρου, στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδιασμών του Υπουργείου για την αναβάθμιση του επιπέδου άθλησης των οπλιτών μας.

Τα έργα ανέγερσης των χώρων εκγύμνασης στη Ναυτική Βάση άρχισαν τον Αύγουστο του 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018. Ο δε εξοπλισμός των χώρων με σύγχρονα μηχανήματα άθλησης ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το συνολικό κόστος του έργου ανήλθε στις 227 χιλιάδες ευρώ.

Πέραν των προαναφερόμενων έργων στη Ναυτική Βάση, το υπόλοιπο ποσό ύψους 123 χιλιάδων ευρώ από τη χορηγία της ΟΠΑΠ Κύπρου, δαπανήθηκε για τον εξοπλισμό υφιστάμενων γυμναστηρίων σε άλλα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς και σε φυλάκια.

Προς τούτο θέλω ,για ακόμη μια φορά, να ευχαριστήσω δημόσια την ΟΠΑΠ Κύπρου για τη διαχρονική στήριξη, μέσω χορηγιών, τόσο του Υπουργείου Άμυνας όσο και της κυπριακής κοινωνίας ευρύτερα, με σκοπό την αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού μας.

Ευχαριστίες οφείλονται επίσης και στον κ. Χριστόδουλο Βασιλειάδη, για τη διαχρονική έγνοια και συνάμα βοήθεια που προσφέρει στην Εθνική Φρουρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η προσφορά των 100 χιλιάδων ευρώ για την αγορά εξοπλισμού επιχειρήσεων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών και σύγχρονου εξειδικευμένου εξοπλισμού των Μονάδων Καταδρομών, επιδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του για τις ειδικές δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Τέτοιες ενέργειες μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας και, συνάμα, μεταφέρεται σε μας περισσότερο βάρος να φανούμε αντάξιοι. Ένα μικρό δείγμα της ευγνωμοσύνης είναι τα άριστα αποτελέσματα των υποψηφίων του σχολείου που ολοκλήρωσαν σήμερα και να εμπλουτιστεί η οικογένεια των ΟΥΚ με ακόμη δεκατρείς λεβέντες. Σας ευχαριστούμε.

Κλείνοντας, θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου για αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της υγιούς ενασχόλησης και της ποιότητας ζωής του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς εντός των στρατοπέδων θα συνεχιστούν απρόσκοπτα, καθιστώντας τη στρατιωτική θητεία των εθνοφρουρών μας ιδιαίτερα εποικοδομητική προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και της Εθνικής Φρουράς. 

(ΜΓ/ΕΙ)