Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-03-2018 10:04

Χαιρετισμός Προέδρου Βουλής στην παρουσίαση της έρευνας του συνεργάτη-ερευνητή του ΑHI Foundation κ. Gregory Graves

“The Cyprus Crisis: A Declassified Dossier”

Με τη σημερινή εκδήλωση, αναδεικνύονται ο ρόλος της νομοθετικής εξουσίας και η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Βουλή των Αντιπροσώπων σε θεματικές που επιδιώκουν να φωτίσουν καίριες πτυχές της ιστορίας του τόπου και να οδηγήσουν σε παραγωγικό προβληματισμό και συζήτηση. 

Σχεδόν σαράντα τέσσερα χρόνια μετά το προδοτικό πραξικόπημα και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η Κύπρος εξακολουθεί να υπομένει τη συνεχιζόμενη κατοχή, με όλες τις συνέπειες της παρανομίας και την ανοχή της διεθνούς κοινότητας, ενώ σήμερα ιδιαίτερα γινόμαστε μάρτυρες νέων τουρκικών προκλήσεων, μεθοδεύσεων και απειλών κατά της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος έχει αναγάγει σε ύψιστης σημασίας το αναγκαίο της κατανόησης των πραγματικών παραμέτρων της διεθνούς ιστορίας και διπλωματίας και το επιτακτικό της διαλεύκανσης των μαύρων γεγονότων της τραγικής εκείνης εποχής για την Κύπρο.

Περαιτέρω, η γνώση των διεθνών ιστορικών παραμέτρων είναι εκ των ων ουκ άνευ και της διπλωματικής μας προσπάθειας, εκτελεστικής και κοινοβουλευτικής. Της προσπάθειας για άσκηση ουσιαστικών πιέσεων προς την Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, έχοντας ως συνεχή μας προσανατολισμό μια αξιοπρεπή και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος, με πλήρη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και δη των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, καθώς και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Με προσήλωση στον στόχο για μια Κύπρο απαλλαγμένη από την κατοχή, τις αναχρονιστικές εγγυήσεις και κάθε είδους επεμβάσεις και παρεμβάσεις.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου κ. Nick Larigakis, το Μέλος του Δ.Σ. του ΑΗΙ κ. Nicholas Karambelas και το συνεργάτη-ερευνητή του ιδρύματος του AHI κ. Gregory Graves για την επίσκεψή τους στην Κύπρο και για την παρουσίαση που θα ακολουθήσει. Κατά τη χθεσινή ιδιαίτερη συνάντησή μας, η Βουλή τίμησε στο πρόσωπο του κ. Larigakis το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, για την πολυσχιδή δράση και διαχρονική του στήριξη στην Κύπρο και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Επίσης, για τη διαρκή στηλίτευση της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία και γενικότερα της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς και για τον ανεκτίμητο ρόλο που διαδραματίζει το Ινστιτούτο στις ΗΠΑ για ενδυνάμωση της Διασποράς.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Σκοπελίτη στην καταγωγή κ. Larigakis, ο οποίος υπηρετεί πέραν των 30 ετών στις επάλξεις των αγώνων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και δη στο Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο, ενώ έχει επισκεφθεί πλειστάκις την Κύπρο ειδικότερα αφότου ανέλαβε τα ηνία του ΑΗΙ το 2011. Σημειώνονται ειδικότερα η χρησιμότητα για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου η συνεργασία του με το Αμερικανικό Κογκρέσο και η πυκνή του αρθρογραφία για ζητήματα που άπτονται του Κυπριακού και του ρόλου του αμερικανικού παράγοντα στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

Το ΑΗΙ παραδίδει σήμερα στη Βουλή πληθώρα πρωτογενών εγγράφων, αμερικανικών και άλλων κρατικών αρχείων, που κινούνται στα πλαίσια των σχέσεων των ΗΠΑ με Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία κατά την περίοδο 1973 – 76 και ειδικότερα υλικό της περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 1974, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα. Το υλικό θα μπορεί να αξιοποιηθεί συμπληρωματικά από τη Βουλή και την Κύπρο γενικότερα, καθιστώντας ουσιαστικά τα προαναφερθέντα στοιχεία προσβάσιμα στο ευρύ κοινό. Εισαγωγή για το έργο του ερευνητή και τον ίδιο τον κ. Graves θα κάνει ο κ. Larigakis ακολούθως.

Ευελπιστούμε ότι τα διδάγματα από το παρελθόν, μέσω της περαιτέρω αξιοποίησης του υλικού που μας παραδίδει το AHI, παράλληλα με τη δρομολογηθείσα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Βουλή των Ελλήνων δημοσιοποίηση των τόμων του Φακέλου της Κύπρου, θα συμβάλουν τα μέγιστα στην αποφυγή επανάληψης παλαιότερων λαθών, προς όφελος μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

 

(ΜΓ)