Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-03-2019 13:22

Δήλωση Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη για την καταψήφιση του προϋπολογισμού του ΡΙΚ, μετά από συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή και τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΡΙΚ

«Κανένας δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρόλος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο. Είναι κάτι που κανένα κόμμα, κανένας θεσμός δεν έχει αμφισβητήσει και είναι γι’ αυτό που την Παρασκευή πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ. Συμφωνούμε ότι το ΡΙΚ υποφέρει από διαχρονικές στρεβλώσεις.

Στην κατάθεση του προϋπολογισμού αυτή την εβδομάδα για το ΡΙΚ, έχουμε συμφωνήσει με το Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν περαιτέρω ενίσχυση της προαγωγής παραγωγών που αφορούν στον πολιτισμό, και εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι ήδη έχουν γίνει βήματα. Οι εκπομπές που αφορούν στον πολιτισμό έχουν αυξηθεί από μία σε έξι, υπάρχουν τρεις τοπικές παραγωγές οι οποίες εργοδοτούν και Κύπριους ηθοποιούς και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής, ένας ραδιοφωνικός σταθμός που μεταδίδει αποκλειστικά κλασσική μουσική και είναι κι αυτό κάτι το οποίο έχει αγκαλιαστεί από το κοινό και καλύπτει ένα πολιτιστικό κενό το οποίο υπήρχε, αλλά θα πρέπει, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, ειδικά όσον αφορά προγράμματα της νέας σεζόν, να γίνουν κάποιες αλλαγές οι οποίες θα δώσουν ακόμη περισσότερη ενίσχυση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Επίσης, συζητήσαμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ την πολύ καλή προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση συνεργασιών με την EBU Academy, το BBC Academy ή και με άλλους τοπικούς φορείς πολιτισμού, όπως ο ΘΟΚ και η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου.

Αυτά σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό του 2019 και τα προγράμματα.

Όσον αφορά άλλα θέματα, έχουμε συμφωνήσει ότι το ΡΙΚ, όντως χρειάζεται ενίσχυση στο ενημερωτικό σκέλος των εκπομπών του και έχουμε, επίσης, συμφωνήσει ότι για να γίνει αυτό χρειάζεται και τροποποίηση του Νόμου του 1985 που αφορά στο ΡΙΚ. Είναι μια τροποποίηση η οποία χρειάζεται, έτσι ώστε να γίνει λιγότερο αναμεταδότης κομματικών, συχνά επαναλαμβανόμενων ανακοινώσεων.  Είναι κάτι που θα θωρακίσει το ΡΙΚ και θα είναι και λιγότερο ευάλωτο στον κομματικό παρεμβατισμό. Παράλληλα, και ως θέμα πολιτικής, θα γίνουν προσπάθειες από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση του ΡΙΚ να ενισχυθεί το καθαρά ειδησεογραφικό μέρος.

Επίσης, υπάρχουν άλλα χρόνια προβλήματα που αφορούν στα εργασιακά, προβλήματα τα οποία δεν δημιουργήθηκαν χθες ή προχθές αλλά τις τελευταίες δεκαετίες. Έχω δώσει σαφείς οδηγίες στο Διοικητικό Συμβούλιο, ούτως ώστε εντός ενός μηνός να μου παρουσιαστεί μια νέα δομή, ένα νέο οργανόγραμμα, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες ενός σύγχρονου τηλεοπτικού σταθμού. Πρέπει να πούμε ότι πολλές από τις παρούσες δομές είναι  κενές, υπάρχουν πάρα πολλές θέσεις οι οποίες δεν χρειάζονται σήμερα και πρέπει να καταργηθούν, υπάρχουν ανάγκες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά οργανογράμματα.

Επίσης, το ΡΙΚ βασίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό σε εργαζόμενους αορίστου χρόνου και είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί. Εργαζόμενοι οι οποίοι δεν έχουν με το παρόν σύστημα – το οποίο είναι κατ’ αναλογία του τι ισχύει στη Δημόσια Υπηρεσία αλλά για άλλους σκοπούς –την προοπτική ανέλιξης, δεν έχουν την προοπτική σημαντικών μισθολογικών αναβαθμίσεων, ενώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς εδώ και δεκαετίες.

Θα πρέπει να γίνουν νέα σχέδια υπηρεσίας, θα πρέπει να γίνουν όλα αυτά τα πράγματα, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει αυτή η διαρθρωτική μεταρρύθμιση στο ΡΙΚ και το νέο οργανόγραμμα, μαζί με τις θέσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο Οργανισμό, να ενσωματωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.

Με την κατάθεση αυτού του προϋπολογισμού, θα υπάρχει συγκεκριμένο σημείωμα στη Βουλή με ένα σχέδιο δράσης, με σαφή χρονοδιαγράμματα, τα οποία θα αφορούν σε αυτά τα διαρθρωτικά θέματα του ΡΙΚ που επιτέλους πρέπει να επιλυθούν. Νομίζω αυτό πρέπει να βρίσκει σύμφωνους όλους μας.

Οι ενστάσεις οι οποίες υπήρχαν όσον αφορά στον προϋπολογισμό είχαν να κάνουν με ευρύτερα θέματα και σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, και σε ό,τι αφορά στις δομές, και σε ό,τι αφορά στο ενημερωτικό κομμάτι, και είναι όλα αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει όχι ακροθιγώς, αλλά επισταμένως με το Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις και θα περιληφθεί και σχέδιο δράσης το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΡΙΚ, γιατί νομίζω ότι είμαστε στην ίδια πλεύση, θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, θέλουμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση. Επαναλαμβάνω ότι κανένας δεν διαφωνεί ότι χρειάζεται η δημόσια ραδιοτηλεόραση,  αλλά ούτε και τα χρόνια προβλήματα μπορούν να λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Για πρώτη φορά θα τολμήσουμε και θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες τομές», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ κ. Ανδρέας Φράγκος ευχαρίστησε τον Υπουργό Εσωτερικών για την άμεση παρέμβαση και το ενδιαφέρον. Όπως ανέφερε στον Υπουργό, «είμαστε τώρα στη θέση να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για το καλό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Θα εργαστούμε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και τους πυλώνες τους έχετε θέσει σήμερα και να είστε σίγουρος ότι θα ανταποκριθούμε στις οδηγίες σας».

(ΜΛ)