Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2019 10:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τις εργασίες του Φόρουμ Economic Ideas του ΕΛΚ

Στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας και στα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ως ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ομιλία του στο φόρουμ Economic Ideas που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «τον τελευταίο μήνα μπορέσαμε, για πρώτη φορά, να εκδώσουμε ένα 15ετές ομόλογο με επιτόκιο της τάξης του 2,75% δείχνοντας ξεκάθαρα ότι η μακροοικονομική σταθερότητα έχει επανέλθει και η εμπιστοσύνη έχει αποκατασταθεί».

Πρόσθεσε ότι η λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση έχει οδηγήσει σε υψηλό ονομαστικό και πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, σημειώνοντας ότι διατηρείται το σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό και νομικό καθεστώς της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων έχουν διευκολύνει τις οικονομικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως τα λιμάνια, οι μαρίνες, νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αναπτύξεις γης, δημιουργία καζίνο-θέρετρου, καθώς και επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Είπε ακόμη, ότι μέσα από διάφορα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Κυβέρνηση, αλλά και ο τραπεζικός τομέας έχουν μειωθεί σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει κύριους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, ενώ σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι επενδύσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Επεσήμανε επίσης ότι με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων διανοίγονται προοπτικές για την κυπριακή οικονομία και για την υλοποίηση του οράματος να μετατραπεί η Ανατολική Μεσόγειος σε ενεργειακό κέντρο που θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε τη σκληρή δουλειά και τις αντοχές που επέδειξε ο κυπριακός λαός σε δύσκολους καιρούς, ώστε να ανακάμψει η οικονομία του τόπου, καθώς και τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων και του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Κυβέρνηση, όπως, μεταξύ άλλων, στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης, και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. 

(ΡΜ/ΑΧ/ΣΧ)