Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2019 11:25

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με την ευκαιρία της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γιώργου Κατρούγκαλου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω τον φίλο Γιώργο στη Λευκωσία και στο Υπουργείο Εξωτερικών, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Φίλε Γιώργο,

Ο συμβολισμός της εδώ παρουσίας σου είναι προφανής — επαναβεβαιώνει τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς που ενώνουν την Κύπρο με την Ελλάδα.

Πέραν του συμβολισμού όμως, η παρουσία σου σήμερα εδώ μας έδωσε την ευκαιρία να έχουμε μια πολύ ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σε αριθμό θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα ενόψει και σημαντικών εξελίξεων που έπονται, αλλά και συναντήσεων και επαφών που αναμένεται να έχουμε, από κοινού και όχι μόνο, εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων, το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε σχέση με την προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω της αποστολής της κας Λουτ, για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά, ήταν, ως είναι αναμενόμενο, στο επίκεντρο των συζητήσεών μας, σε συνέχεια ασφαλώς και της συζήτησης που ο κ. Υπουργός είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μοναδικός στόχος και προσδοκία μας είναι η επανέναρξη ουσιαστικών και στοχευμένων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων και ειλικρινά ευελπιστούμε ότι οι προσεχείς συζητήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Με αφορμή τη σημαντική Σύνοδο της τριμερούς συνεργασίας μας με το Ισραήλ που θα λάβει χώρα αύριο, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών το πλήρες φάσμα των μηχανισμών συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με χώρες της περιοχής μας, διαπιστώνοντας την πρόσθετη αξία που έχει παραχθεί στο πλαίσιο αυτό, τόσο για τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης τους σε συγκεκριμένους τομείς που άπτονται ευρύτερα θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορούν οι εν λόγω τριμερείς συναντήσεις από την μια να διευρυνθούν σε συγκεκριμένους τομείς με ομονοούντα κράτη από την περιοχή και κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά και να δούμε πώς προχωρεί η προσπάθειά μας για να υπάρξει μια πιο θεσμική διασύνδεση. Σύντομα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις και προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις.

Μας δόθηκε περαιτέρω η ευκαιρία να ανταλλάξουμε με τον φίλο Γιώργο απόψεις για κρίσιμα Ευρωπαϊκά και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος επί των οποίων οι εξελίξεις τρέχουν, όπως είναι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τα πρόσφατα ξεκάθαρα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Σύνδεσης που έγινε στις Βρυξέλλες, το μεταναστευτικό και οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και γενικότερα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Φίλε Υπουργέ,

Η εξέλιξη και το αποτέλεσμα των σημερινών μας συζητήσεων δεν θα μπορούσε παρά να αποτυπώσει και να επαναβεβαιώσει τo άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και την ξεκάθαρη βούληση Λευκωσίας και Αθήνας για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση του πλέγματος της συνεργασίας μας. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, όπως πάντα, και θα συνεχίσουμε τον ανοικτό και παραγωγικό αυτό διάλογο σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των Υπουργείων μας, με γνώμονα την περαιτέρω ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να εκπληρώσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για την εξωτερική πολιτική των χωρών μας.

Φίλε Γιώργο,

Σε ευχαριστώ ξανά για την εδώ παρουσία σου και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μας. Σου εύχομαι από καρδιάς καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχεις αναλάβει.

(ΜΓ/ΣΧ)