Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2019 12:59

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Γ. Κατρούγκαλου με το πέρας της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Αγαπητέ κ. Υπουργέ, καλέ φίλε Νίκο, ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή, για τα καλά λόγια. Πάντα η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών γίνεται στην Κύπρο. Γιατί έχουμε συναντίληψη, γιατί αντιλαμβανόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και γιατί στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για διμερή επαφή, αισθανόμαστε όλοι σαν να είμαστε από την ίδια μεριά υπεράσπισης των ίδιων αξιών, των ίδιων συμφερόντων.

Και όπως τα είπε ο Νίκος, ως προς τα θέματα που εξετάσαμε δεν μπορούσε παρά να είναι πρώτο θέμα το Κυπριακό, το οποίο το αντιλαμβανόμαστε και εμείς ως ένα θέμα κατεξοχήν παραβίασης του διεθνούς δικαίου, ως ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτή την διάστασή του, κατοχής εδαφών ενός κυρίαρχου κράτους από στρατεύματα κατοχής κι είναι τα θέματα που εμείς θέλουμε να θέσουμε με έμφαση στη συζήτηση με την Τουρκία, ακριβώς για να αξιοποιήσουμε και την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στο Κρανς Μοντανά.

Πρόκειται να έχω αυτή την εβδομάδα επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα συζητήσω με τον Τούρκο ομόλογό μου το Κυπριακό υπό το πρίσμα που σας προανέφερα, προσπαθώντας να διερευνήσουμε τις προθέσεις και της άλλης πλευράς. Γιατί εμείς -και η Κύπρος και η Ελλάδα- θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό «χθες». Θεωρούμε ότι υπάρχει όχι απλώς καθυστέρηση, 40 χρόνια καθυστέρηση, για να λυθεί το θέμα, κι όσο περνάει από το χέρι μας θα επιδιώξουμε την επίλυσή του στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

Συζητήσαμε και τις άλλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν στο άμεσο παρελθόν ενεργοποιήσει. Τα τριμερή αυτά σχήματα συνεργασίας, τα οποία φιλοδοξούμε να επεκτείνουμε και με την παρουσία και άλλων ισχυρών δυνάμεων, είναι ακριβώς ένα απτό δείγμα της αναβάθμισης της διπλωματικής ισχύος και της Ελλάδας και της Κύπρου. Χωρίς να στρεφόμαστε εναντίον οποιουδήποτε άλλου, θωρακίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντά μας στην περιοχή, όχι μόνο στο επίπεδο της προάσπισης των οικονομικών μας συμφερόντων, κατεξοχήν της προάσπισης των γεωστρατηγικών και γεωπολιτικών μας συμφερόντων.

Τέλος, συζητήσαμε και για την Ευρώπη. Πάγια, η Ελληνική και η Κυπριακή Δημοκρατία υπερασπίζονται τις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, τις ανοιχτές κοινωνίες, τις δημοκρατικές αρχές. Και σε μια περίοδο που αμφισβητούνται αυτές οι αρχές ακόμη και στο εσωτερικό της Ευρώπης, είναι πάντοτε χρήσιμο να συζητάμε για να δούμε πώς θα μπορέσουμε να τις υπερασπιστούμε, πολύ περισσότερο που πολλές από τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο συναρτώνται και με τα εθνικά μας θέματα. Συζητήσαμε, για παράδειγμα, το γιατί δεν πρέπει να αποκλειστούν οι ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας με την αυτονόητη προϋπόθεση του εκ μέρους της σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, καθώς και ότι πράγματι, είναι προς το συμφέρον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, αλλά και των δικών μας χωρών να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος, με τις προϋποθέσεις, επαναλαμβάνω, που ανέφερα.

Επομένως, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: η αδερφική –όχι απλά καλή- σχέση μεταξύ των δύο κρατών, η πλήρης συναντίληψη συμφερόντων και χάραξη τακτικής και στρατηγικής. Από τη δική μας μεριά δεσμευόμαστε ότι έτσι πάντοτε θα συνεχίζει να είναι.

(ΜΓ/ΣΧ)