Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2019 17:06

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη στην εκδήλωση για τον Νέαρχο Κληρίδη

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να παραστώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Νέαρχος Κληρίδης, για να τιμηθεί ο αείμνηστος δάσκαλος και λαογράφος Νέαρχος Κληρίδης.

Η απόδοση της αρμόζουσας τιμής σε πνευματικούς ανθρώπους, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην υπηρεσία των γραμμάτων, είναι μια επιβαλλόμενη υποχρέωση και μια ελάχιστη ανταπόδοση για τη μεγάλη προσφορά τους.

Ο Νέαρχος Κληρίδης, ο ακούραστος αυτός εργάτης του πνεύματος, γεννήθηκε το 1892 στον Αγρό και απεβίωσε το 1969 στη Λευκωσία και αξίζει ιδιαίτερου θαυμασμού, αφού αγωνίστηκε επίμονα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, για  να υλοποιήσει το όνειρό του, να γίνει δάσκαλος. Ανέπτυξε πλούσιο εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο, προσφέροντας τα μέγιστα όχι μόνο στη γενέτειρά του, τον Αγρό, αλλά και στον τόπο ολόκληρο.

Συγκαταλέγεται στους πολυγραφότατους Κύπριους συγγραφείς και ως γνήσιος ευπατρίδης αφιέρωσε τη ζωή του στην πνευματική άνοδο της πατρίδας του και συνέβαλε τα μέγιστα στη διάδοση και διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού, με τη συλλογή, τη μελέτη και τη δημοσίευση δημοτικών τραγουδιών, παραμυθιών, ηθών, εθίμων και θρύλων του νησιού μας.

Αντλεί υλικό για το συγγραφικό του έργο από προφορικές κυρίως πηγές, αλλά και από έντυπες∙ μάλιστα, όπως αναφέρει ο ίδιος, περισυνέλλεξε άφθονο λαογραφικό υλικό λόγω της συχνής επαφής του με τους κατοίκους των χωριών στα οποία εργαζόταν ως δάσκαλος. Ως αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς του, εξέδωσε 50 περίπου σχολικά βιβλία και άλλα 27 αυτοτελή έργα, ενώ δημοσίευσε εκατοντάδες μελέτες που αφορούσαν στην πλειονότητά τους πτυχές της τοπικής ιστορίας, της λαϊκής ζωής, της κυπριακής μοναστηριολογίας και της τοπικής εκκλησιαστικής παράδοσης. Εύκολα, λοιπόν, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο Νέαρχος Κληρίδης τιμήθηκε πρόσφατα από την Ακαδημία Αθηνών, σε εκδήλωση αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του.

Σήμερα, η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας τιμά τον δάσκαλο, τον συγγραφέα, τον λαογράφο, και πάνω απ’ όλα, τον άνθρωπο Νέαρχο Κληρίδη, δίνοντας το όνομά του σε αίθουσα του δημοτικού σχολείου  Ελένειον, τιμής ένεκεν της πολυετούς διδασκαλίας του στο σχολείο και της προσφοράς του στα Γράμματα του τόπου.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας, καθώς και στο Πολιτιστικό ίδρυμα Νέαρχος Κληρίδης για τη συνδιοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης προς τιμή του Νέαρχου Κληρίδη. Οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και το έργο και η προσφορά τους να αναγνωρίζονται.

------------------------- 

ΙΠ/ΕΙ