Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-03-2019 11:18

Ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε το πρώτο κλειστό Κέντρο για Ανήλικους Ουσιοεξαρτώμενους

Επίσκεψη στο πρώτο κλειστό Κέντρο για Ανήλικους Χρήστες πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) κ. Άθω Γεωργίου.

Πρόκειται για μια κλειστή μονάδα που υλοποιήθηκε για να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε διαχρονικά στην κοινωνία της Κύπρου, ανέφερε ο κ. Υπουργός σε δηλώσεις του. «Μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάτι ανάλογο. Έχει εντοπιστεί αυτή η ανάγκη από την ΑΑΕΚ και μετά από συντονισμένες ενέργειες και σε συνεργασία το Υπουργείο Υγείας, κατέστη δυνατή η έναρξη αυτής της Στέγης, δυναμικότητας 15 ατόμων, η λειτουργία της οποίας προγραμματίζεται σε λίγες μέρες», είπε ο κ. Ιωάννου.

«Όπως γνωρίζετε, μέχρι στιγμής δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, υπήρχαν μόνο ανοικτές δομές, δηλαδή τα ουσιοεξαρτώμενα παιδιά, μετά το απόγευμα επέστρεφαν σπίτι τους, ενώ τώρα με αυτή τη διευθέτηση αντιμετωπίζεται ένα υπαρκτό πρόβλημα που υπήρχε μέχρι σήμερα και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Με αυτή την ενέργεια αντιμετωπίζουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα», επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρχει κόστος για τα άτομα που θα διαμένουν στη Στέγη ή αν θα φιλοξενούνται δωρεάν, ο κ. Υπουργός διευκρίνισε ότι για τη λειτουργία του Κέντρου δίνεται χορηγία από το Υπουργείο Υγείας μέσω της ΑΑΕΚ.

Κληθείς να σχολιάσει τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που εντοπίζονται τις τελευταίες μέρες από τα αρμόδια Σώματα της Αστυνομίας και εάν αυτό προκαλεί προβληματισμό στην Κυβέρνηση, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει ολόκληρη την κοινωνία και όχι μόνο την Κυβέρνηση. «Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο όσο περνά ο καιρός, παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε οριστικά», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ κ. Άθως Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου που αποτελούσε αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας και ευχαρίστησε το Υπουργείο Υγείας για τη στήριξη και τη Θεραπευτική Κοινότητα «Αγία Σκέπη» για τη συνεργασία. «Σαφέστατα ήταν μια ανάγκη που δεν μπορούσε να καλυφθεί από την Πολιτεία, για αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση του έργου αυτού και ,σίγουρα, θα μπουν κάποια παιδιά στο πρόγραμμα, για αυτό και προγραμματίζεται να λειτουργήσει εντός του μηνός όπως είχαμε υποσχεθεί», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ικανοποιήσει ελλείματα που υπήρχαν στην κυπριακή κοινωνία και επανέλαβε ότι υπάρχει δυνατότητα ένταξης 15 ατόμων, τονίζοντας ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την ένταξή τους, με κύριο γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Κληθείς να πει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους ουσιοεξαρτώμενους, ο κ. Γεωργίου σημείωσε ότι το πρόβλημα όντως είναι υπαρκτό. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, και για αυτό λειτουργούμε αυτό το Κέντρο, ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν μιλήσουμε για αριθμούς, είμαστε καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από τη στιγμή που υπάρχει ένας χρήστης, η δική μας η φιλοσοφία είναι ότι υπάρχει πρόβλημα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς εάν έχει οριστεί συγκεκριμένος χρόνος που θα βρίσκονται οι χρήστες στο Κέντρο, ο κ. Γεωργίου αρκέστηκε να πει ότι ο χρόνος φιλοξενίας θα είναι από έξι μέχρι εννιά μήνες.

Από πλευράς της, η κα Τίνα Παύλου, Κλινική Διευθύντρια της Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη», εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την υλοποίηση του έργου και ανέφερε ότι ήδη υπάρχει ομάδα εφτά ατόμων που θα ενταχθεί τις επόμενες μέρες. Σημείωσε ότι στην όλη διαδικασία περιλαμβάνεται προετοιμασία των ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων για περίπου 7-10 ημέρες, ενώ η παραμονή στο Κέντρο είναι από έξι μέχρι εννιά μήνες, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. «Ένας από τους μεγάλους μας στόχους είναι η εκπαίδευση, δηλαδή να μπορέσουμε να επαναφέρουμε αυτά τα άτομα που είναι εκτός σχολείου συνήθως πίσω στο εκπαιδευτικό σύστημα, να πάρουν όσα εφόδια μπορούν, να στηρίξουμε τους γονείς και την οικογένεια με δεξιότητες για να μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει στο σπίτι τους, ούτως ώστε φεύγοντας από εδώ να μπορούν να συζήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους», υπογράμμισε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι υπάρχει μια ομάδα αποτελούμενη από έμπειρους επαγγελματίες υγείας, όπως ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, η οποία θα βρίσκεται στο πλευρό τόσο των ανήλικων ουσιοεξαρτώμενων όσο και των οικογενειών τους για να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια. Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα για τους ανήλικους που θα φιλοξενούνται θα περιλαμβάνει ενασχόληση με την εκπαίδευση, τη μουσική και τον αθλητισμό, ενώ ο στόχος είναι να προσφέρεται και εξατομικευμένο πρόγραμμα με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Πρόσθεσε πως στα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα εντάσσονται περιλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, η ηλικία (κάτω των 19 ετών), ο βαθμός της χρήσης που γίνεται και πόσο αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους και προκαλεί παραβατική συμπεριφορά.

Τέλος, σε ερώτηση εάν αντίστοιχα Κέντρα στο εξωτερικό έχουν επιτυχία, η κα Παύλου απάντησε θετικά και είπε ότι έγιναν και γίνονται επισκέψεις για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.

(ΜΚΥ)