Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 07:51

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, με τη συμμετοχή ΗΠΑ, στην Ιερουσαλήμ

Σύντομα θα υπάρχουν και ανακοινώσεις που θα αφορούν και μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε ιστορική τη Σύνοδο Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικλ Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς είπε για τη Σύνοδο ότι «ήταν μια πραγματικά ιστορική συνάντηση που κάλυψε όχι μόνο θέματα ενέργειας, αλλά και θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την ειρήνη και την ασφάλεια για τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής.

Εν συνεχεία, βεβαίως, κατά τις διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήσαμε πέραν από τα ενεργειακά, πέραν από τα θέματα ασφάλειας και την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μας.

Ιδιαίτερα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής συζητήσαμε σειρά θεμάτων όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ».

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο κ. Πομπέο «είναι απόλυτα γνώστης των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κας Λουτ. Έτσι, είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Σε ερώτηση αναφορικά με τα μηνύματα που εστάλησαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι σημαντική όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και ως εναλλακτική πηγή προμήθειας της ΕΕ».

Κληθείς να πει αν αναμένονται και άλλα βήματα από άλλες μεγάλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτή είναι η όλη εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες ανακοινώσεις που αφορούν και ευρωπαϊκές μεγάλες δυνάμεις».

(ΡΜ/ΜΓ)