Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 12:46

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη της εκστρατείας “Let’s Do Ιt – Cyprus”

Με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου σηματοδοτείται η επίσημη έναρξη της Εκστρατείας «Let’s Do It! Cyprus - KαθαρίΖΩ την Κύπρο» που θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 2 – 7 Απρίλιου 2019.

Η επίσημη εκδήλωση κορύφωσης της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 στις 10.00πμ στο Πάρκο Αθαλάσσας (στο Αναψυκτήριο παρά την Νοτιοδυτική είσοδο) στη Λευκωσία.

Το “Let’s Do It! Cyprus” αποτελεί μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας “Let’s Do It! World”, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από τα σκουπίδια και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε θέματα που αφορούν στην προστασία, διατήρηση και αιειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα που έχει οργανωθεί ανά το παγκόσμιο.

Η εκστρατεία “Let’s Do It! Cyprus” πραγματοποιείται στην Κύπρο από το 2012 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δράση που πραγματοποιείται στο νησί μας. Τον Απρίλιο του 2018 συμμετείχαν στην εκστρατεία περισσότεροι από 46.000 εθελοντές  κατατάσσοντας την Κύπρο στις έξι χώρες, μεταξύ 120 χωρών, που καταφέραν την εθελοντική συμμετοχή του 5% του πληθυσμού της χώρας σε αυτή τη δράση.

Στόχος μας είναι η συμμετοχή και ενημέρωση όσο περισσότερων εθελοντών γίνεται, έτσι ώστε το μήνυμά μας να φτάσει σε ολόκληρη την Κύπρο και να ακουστεί ηχηρό σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε βοήθεια σε ό,τι αφορά στη δημιουργία εθελοντικών ομάδων για συμμετοχή στον Παγκύπριο καθαρισμό σε σημεία τα οποία θα συμφωνήσουμε.

Η συμμετοχή της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οργανωμένων φορέων, των εθελοντικών οργανώσεων, του επιχειρηματικού κόσμου  και του κοινού είναι  κομβική, αφού ουσιαστικά  η  επιτυχία της εκστρατείας στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην αγάπη όλων μας για το περιβάλλον και την Κύπρο μας.

Στην Κύπρο η παραγωγή αστικών αποβλήτων με βάση  το έγγραφο «Επισκόπησης της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ Έκθεση χώρας – ΚΥΠΡΟΣ ημερομηνίας  3/2/2017»  εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (617 κιλά ετησίως ανά κάτοικο, έναντι 475 κιλά περίπου κατά μέσο όρο το 2014).

Το μεγαλύτερο μέρος των αστικών αποβλήτων της Κύπρου καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (80% έναντι 28% κατά μέσο όρο για την ΕΕ). Η ανακύκλωση αντιπροσωπεύει το 19%, συμπεριλαμβανομένου του 4% της λιπασματοποίησης, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (44%).

Οι νέοι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεβάζουν το ποσοστό στο 55% μέχρι το 2025 και το 65% μέχρι το 2035.

Η πρόληψη και η μείωση της παραγωγής αποβλήτων σε συνδυασμό με την απαραίτητη αύξηση ως προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποδοτικότητα των πόρων της κυπριακής οικονομίας, να αυξήσουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στον τομέα της ανακύκλωσης.

Έχοντας όλα αυτά υπόψη καθώς και τις καθημερινές εικόνες με σωρούς από σκουπίδια  διάσπαρτες στο νησί ζητάμε τη βοήθεια όλων για να καθαρίσουμε την Κύπρο σε μία μέρα και να τη διατηρήσουμε καθαρή για πάντα μέσα από το μήνυμα της συμμετοχής και του σεβασμού.

Σε πολλά θέματα η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και η εθελοντική προσφορά είναι σημαντικά στοιχεία επιτυχίας οποιασδήποτε πολιτικής δράσης.

Η σημασία αυτής  της εκστρατείας δεν είναι μόνο ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος, αλλά και η καλλιέργεια κουλτούρας ενεργού πολίτη, στα περιβαλλοντικά θέματα, αλλά στα κοινά γενικότερα.

Το περιβάλλον έχει σχέση με την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το μέλλον του πλανήτη μας και αυτό αφορά όλους μας,  Πολιτεία και κοινωνία.

(ΑΧ)