Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 14:24

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για τη Διεθνή Μέρα Δασών

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω την όμορφη αυτή εκδήλωση, που διοργανώνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Δασών. Τιμούμε σήμερα τα δάση, που αποτελούν ουσιαστικά τον πνεύμονα του πλανήτη μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να τα διατηρούμε σε καλή κατάσταση και να τα προστατεύουμε από τις απειλές, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα ευεργετηθούν από αυτά και οι επόμενες γενιές.

Η αναγνώριση της εξαιρετικής σημασίας των δασών στην κοινωνική και  οικονομική ανάπτυξη του ανθρώπου, σε συνδυασμό με την ανάγκη ευαισθητοποίησης σε θέματα διατήρησης και αειφορικής διαχείρισης του δασικού πλούτου, ώθησαν τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με απόφασή της το 2012, να καθορίσει την 21η Μαρτίου ως τη Διεθνή Μέρα Δασών. «Δάσος και εκπαίδευση» είναι το θέμα του φετινού εορτασμού και σύνθημα του «Μάθε να αγαπάς το δάσος». Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το περιεχόμενο της σημερινής εκδήλωσης, με τη συμμετοχή μαθητών σε βιωματικά εργαστήρια σχετικά με το θέμα.

Φίλες και φίλοι, αγαπητά μου παιδιά,

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο δάσος και κεντρίζουν το ενδιαφέρον του για να μάθει περισσότερα για τις λειτουργίες του, καθώς και για την ανάγκη προστασίας του. Στις μέρες μας, με τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις, την καθιστική ζωή, τα αυξημένα επίπεδα άγχους, τις πιεστικές συνθήκες εργασίας, αλλά και τις απότομες μεταβολές στο κλίμα και στο περιβάλλον, οι χώροι πρασίνου και τα δάση γενικότερα, αποκτούν ξεχωριστή αξία. Μέσα από τον πολυλειτουργικό τους ρόλο, τα δάση δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα συμβάλλοντας στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας για κλιματισμό μέχρι και 50%, αποτελούν εξαίρετο φίλτρο εξουδετέρωσης βλαβερών ουσιών που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα και προστατεύουν τους παρακείμενους οικισμούς από την ηχορύπανση. Επιπρόσθετα, αποτελούν καταφύγιο για το 80% των ζωικών και φυτικών οργανισμών, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ουσιαστική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, στην προσπάθεια για εξάλειψη της πείνας, στη διατήρηση βιώσιμων  αστικών και αγροτικών κοινοτήτων και στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής υγείας του πληθυσμού.

Στο νησί μας, το Τμήμα Δασών, ως η αρμόδια Αρχή, διαχειρίζεται τα κυπριακά δάση στη βάση της αρχής της αειφορίας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ισορροπημένα το μέγιστο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τις σημερινές και τις επόμενες γενιές. Η προστασία των δασών είναι καθήκον όλων μας και η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη να υιοθετεί και να υλοποιεί πολιτικές και δράσεις που οδηγούν στην κατεύθυνση αυτή.

Κλείνοντας, απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια, τόσο στο Τμήμα Δασών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, όσο και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Χρυσελεούσας Στροβόλου για την ενεργό και πολύτιμη, από όλες τις απόψεις, συμμετοχή τους.

(MAK/ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα