Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-03-2019 19:26

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την εαρινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Το θέμα που κυριαρχεί στις εργασίες της Συνόδου των ηγετών της ΕΕ είναι και πάλι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, το Brexit. Υπάρχουν βεβαίως και άλλες δυο θεματικές, αλλά όσον αφορά το Brexit, έχει υποβληθεί ένα αίτημα παράτασης από την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, την κα May, σε σχέση με την προκαθορισμένη ημερομηνία αποχώρησης, που είναι η 29η Μαρτίου. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου, και αυτό εξαιτίας των Ευρωεκλογών. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση, το αργότερο μέχρι τις Ευρωεκλογές, και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα νομιμότητας των Ευρωεκλογών εάν εκκρεμεί ακόμα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρέπει λοιπόν να ληφθεί, και θα ληφθεί απόψε, μια πολιτική απόφαση.  Και είναι κοινή επιδίωξη των δυο πλευρών να υπάρξει αποχώρηση με συμφωνία. Θα ληφθεί απόφαση για μια παράταση, νοουμένου βεβαίως ότι προηγουμένως θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο της Βρετανίας η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί.  Βεβαίως, θα επαναβεβαιωθεί από τους ‘27’, που έχουμε μια κοινή θέση, ότι η συμφωνία στην οποία έχει καταλήξει η ΕΕ και η Βρετανία είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν μπορεί να τύχει ξανά διαπραγμάτευσης. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια ενιαία θέση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξει και μια απόφαση για να τερματιστεί αυτή η αβεβαιότητα.

Ταυτόχρονα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχουν άλλες δύο μεγάλες θεματικές ενότητες. Η μια είναι αυτή της Απασχόλησης, της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας, η οποία θα απασχολήσει την αυριανή ολομέλεια, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Mario Draghi. Είναι λοιπόν στην ατζέντα η έγκριση των προτεραιοτήτων της ετήσιας επισκόπησης ανάπτυξης, αλλά και το σχέδιο του Συμβουλίου για την οικονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρόκειται για θέματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την ενιαία αγορά, την εμπορική πολιτική και την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών από τρίτες χώρες, οι οποίες πρακτικές κάποτε πλήττουν το ευρώ.

Ταυτόχρονα, μέρος των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι η αναφορά στην κλιματική αλλαγή και στα όσα πρέπει να γίνουν, στην παραπληροφόρηση το οποίο είναι ένα θέμα που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο ενόψει των Ευρωεκλογών και της προσπάθειας να αποτραπεί η οποιαδήποτε δόλια ανάμειξη, με βάση εμπειρίες του παρελθόντος. Επίσης, στην ατζέντα είναι πάντα και η μετανάστευση.

Τέλος, το θέμα που θα απασχολήσει το δείπνο εργασίας απόψε, είναι οι εξωτερικές σχέσεις και ,ειδικότερα, η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Κίνας, που θα γίνει στις 9 Απριλίου, ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και την Κίνα. Βεβαίως εδώ υπάρχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία γύρω από αυτό το θέμα, διότι η ΕΕ πλέον καταγράφει και υπολογίζει την Κίνα σαν ένα στρατηγικό ανταγωνιστή.  Δεν έχει η Ένωση τις πολιτικές και την προσέγγιση μέτρων, τα οποία βλέπουμε κάποτε από τις ΗΠΑ, ωστόσο η ΕΕ θέλει να δει ότι θα υπάρχουν σχέσεις αμοιβαιότητας με τον μεγάλο αυτό εταίρο και ότι θα υπάρξουν ισορροπημένες πρακτικές στις εμπορικές συναλλαγές. Ειδικότερα, επιζητείται η αμοιβαιότητα, με την ανάληψη κάποιων ευθυνών από την πλευρά της Κίνας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια στα δίκτυα, όπως είναι το δίκτυο 5G, τις εμπορικές πρακτικές κ.ο.κ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει καταθέτοντας και τις δικές μας θέσεις, θέσεις της Κυπριακής Κυβέρνησης σε όλα αυτά τα ζητήματα, και παρακολουθώντας ιδιαίτερα την εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά το Brexit». 

_______________

/ΣΧ