Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 10:20

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας, κ. Κωνσταντίου Ιωάννου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση του έργου «Εθνική Έρευνα για τη Διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου»

Χαίρομαι ιδιαίτερα που σας καλωσορίζω σήμερα στην παρουσίαση του ερευνητικού Έργου «Εθνική Έρευνα για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου (EU-Menu)», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και υλοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε συνεργασία με το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού.

Τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης των τελευταίων 10 χρόνων σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική άσκηση και το Σχέδιο Δράσης για την παιδική παχυσαρκία, αναγνωρίζοντας, αφενός, τα οφέλη της πρόληψης τόσο για τους πολίτες όσο και για τα εθνικά Συστήματα Υγείας, και, αφετέρου, τη σημασία της υγιεινής διατροφής στη μείωση του κινδύνου από τις χρόνιες και τις μη μεταδοτικές ασθένειες, κάλεσαν τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να μεριμνούν, ώστε η υγιεινή διατροφή να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητά τους, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των τροφιμογενών ασθενειών για την καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής των πολιτών της ΕΕ, καθώς και στη βιωσιμότητα των Συστημάτων Υγείας.

Το Υπουργείο Υγείας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή, ενθαρρύνει και προωθεί μέσα από τις δράσεις του την υιοθέτηση και την εφαρμογή υγιεινών πρακτικών αναφορικά με την κατανάλωση τροφίμων από το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου. Επίσης, μέσα από την υλοποίηση ερευνητικών έργων επιδιώκει τη συλλογή αντικειμενικών και αξιόπιστων διατροφικών πληροφοριών, ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσει και να εκπαιδεύσει τους ίδιους τους πολίτες στο να θέτουν τα ορθά κριτήρια επιλογής για το τι θα περιλαμβάνει το πιάτο τους. 

Αυτός ακριβώς ο στόχος θα μπορέσει να επιτευχθεί και με τη συμβολή των πολύ χρήσιμων αποτελεσμάτων του Έργου που θα παρουσιαστούν σήμερα και προκύπτουν από την πρώτη επίσημη Εθνική Έρευνα Διατροφής των Κυπρίων. Στο πλαίσιο της Έρευνας, έχουν συλλεγεί οι πραγματικές και ακριβείς πληροφορίες ως προς το τι επιλέγει να καταναλώσει ο Κύπριος πολίτης όλων των ηλικιών, ξεκινώντας από την βρεφική ηλικία έως και την ηλικία των 74 ετών, συμπεριλαμβανομένων και των εγκύων. 

Η έρευνα αυτή διεξήχθη σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και εντάσσεται στο μεγαλεπήβολο της έργο “EU MENU”, για την παραγωγή υψηλής ποιότητας δεδομένων κατανάλωσης τροφίμων με ομοιόμορφο τρόπο για όλους τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ, για σκοπούς εκτίμησης κινδύνων μέσω τροφής.

Συγκεκριμένα, η καταγραφή των στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων από τους Κυπρίους πολίτες, με τρόπο όμοιο με όλα τα κράτη μέλη, θα βοηθήσει στην εκτίμηση της έκθεσης που μπορεί να έχουν οι Κύπριοι καταναλωτές μέσω της τροφής τόσο σε χημικούς ή άλλους κινδύνους, όσο και στην εκτίμηση της πρόσληψης πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών, για τα οποία μπορεί να έχουν έλλειψη.

Με γνώμονα τη βελτίωση και την προστασία της Δημόσιας Υγείας, θεωρώ ότι με τη συλλογή και την κωδικοποίηση αυτών των υψηλής ποιότητας δεδομένων, μπορούμε πλέον να εξάγουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή, αλλά και τις συνδεόμενες με τη διατροφή ασθένειες των Κύπριων πολιτών. Εξίσου σημαντική είναι η συλλογή δεδομένων και για άλλες συνήθειες, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η νηστεία, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Μέσω της στρατηγικής αξιοποίησης των αποτελεσμάτων που έχουμε διαθέσιμα, το Υπουργείο Υγείας είναι πλέον σε θέση να διαμορφώσει πολιτική σχετικά με τη διατροφή του κυπριακού πληθυσμού, καθώς και στρατηγική για τη διενέργεια επιδημιολογικών μελετών και δράσεων προαγωγής υγείας. Στόχος μας είναι, μεταξύ άλλων, ο σχεδιασμός ακόμη πιο στοχευόμενων προγραμμάτων ελέγχου των τροφίμων που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους.

Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα κλείνοντας να συγχαρώ το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο «Υγεία του Παιδιού», και ιδιαίτερα τους Διευθυντές τους, τους κ.κ Γιαννόπουλο και Τορναρίτη, υπό την καθοδήγηση των οποίων η Κύπρος ανήκει στις 11 πρώτες χώρες μέλη της ΕΕ που συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν το πολύ σημαντικό αυτό Έργο.

Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα του Έργου θα τύχουν της βέλτιστης αξιοποίησης προς όφελος των Κύπριων πολιτών.

(ΜΚΥ)