Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 10:24

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου (EU-Menu)

Το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) και το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού (ΕΕΙΥΠ) διοργάνωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή του Πληθυσμού της Κύπρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου “EU MENU” της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Στόχος του ερευνητικού έργου είναι η εναρμονισμένη συλλογή στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων στα κράτη μέλη της ΕΕ και υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 2014-2018, με χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους €200,000.

Η Εθνική Έρευνα για τη διατροφή του πληθυσμού της Κύπρου είχε σκοπό την καταγραφή των στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων από τους Κύπριους πολίτες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της EFSA, ώστε να είναι δυνατή:

  • η διενέργεια εκτίμησης της έκθεσης σε χημικούς κ.ά. κινδύνους που μπορεί να έχει ο Κύπριος καταναλωτής μέσω της τροφής, και
  • η διενέργεια εκτίμησης της πρόσληψης πολύ σημαντικών θρεπτικών συστατικών, για τα οποία μπορεί να έχει έλλειψη.

Αποτελεί την πρώτη επίσημη εθνική έρευνα για τη διατροφή των Κυπρίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις της EFSA, κατά την οποία έχουν συλλεγεί οι πραγματικές και ακριβείς πληροφορίες ως προς το τι καταναλώνει ο Κύπριος πολίτης όλων των ηλικιών.

Η εν λόγω έρευνα κάλυψε όλες τις ηλικίες ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία έως και την ηλικία των 74 ετών, με τη συμμετοχή 848 παιδιών ηλικίας 0-9 ετών, 812 εφήβων και ενήλικων ηλικίας 10-74 ετών και 204 εγκύων.

H υλοποίηση του έργου έγινε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της EFSA ως προς τη εναρμονισμένη συλλογή και κωδικοποίηση των δεδομένων.

Η όλη έρευνα υλοποιήθηκε μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και παραχώρησης άδειας πρόσβασης στα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας.

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Υγεία του Παιδιού (ΕΕΙΥΠ) ανέλαβε την συλλογή των διατροφικών συνηθειών και στοιχείων κατανάλωσης τροφίμων από 1,864 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα.

Το Γενικό Χημείο του Κράτους ανέλαβε την κωδικοποίηση των τροφίμων σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης των τροφίμων της EFSA, ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια εκτιμήσεων της έκθεσης του πληθυσμού της Κύπρου σε χημικούς και άλλους κινδύνους και σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά, κατά τρόπο ομοιόμορφο και συγκρίσιμο με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα του έργου θα αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως από τους επιστήμονες υγείας, όπως για παράδειγμα, για τη διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών με στόχο τη συσχέτισή τους με την εμφάνιση τροφιμογενών ασθενειών.

(ΜΚΥ)