Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 14:42

Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ), του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, εταίροι στο ερευνητικό πρόγραμμα «Regional cooperation for the transnational ecosystem sustainable development» («RECONNECT») σας προσκαλούν στην «Ημερίδα ενημέρωσης του κοινού για το θαλάσσιο περιβάλλον της Κύπρου». Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη στις 27/03/2019 μεταξύ 8.30-14.30 στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Κάβο Γκρέκο.

Στόχος της ημερίδας, είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα RECONNECT (https://reconnect.hcmr.gr/) του οποίου πιλοτική εφαρμογή είναι το Κάβο Γκρέκο. Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως βασικούς στόχους την καταγραφή και χαρτογράφηση των θαλάσσιων οικοτόπων και αξιολόγηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών, τον εμπλουτισμό διαχειριστικών σχεδίων με εργαλεία που θα βασίζονται στη γενετική και λειτουργική βιοποικιλότητα, την εμπλοκή πολιτών σε δράσεις παρακολούθησης και διαχείρισης του περιβάλλοντος και την εμπλοκή τοπικών φορέων στην ενίσχυση της γαλάζιας ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  Στόχος του προγράμματος είναι επίσης η ανάπτυξη πλατφόρμας για αποθήκευση δεδομένων και ανάλυση αυτών με την εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών, καθώς και η εφαρμογή ενός Υποστηρικτικού Συστήματος Λήψης Αποφάσεων για την καλύτερη διαχείριση των ΘΠΠ και των περιοχών Natura 2000.

Επίσης, θα παρουσιαστούν στο κοινό διάφορα ερευνητικά προγράμματα τα οποία αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον (π.χ. Έρευνα για τα κητώδη στην Κύπρο, LIFE-EUROTURTLES, Αν.Δι.Κατ, RELIONMED LIFE και MELTEMI). Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στο μονοπάτι της φύσης (αναγνώριση φυτών, πτηνών και χερσαίων ασπόνδυλων οργανισμών) και να παρατηρήσουν θαλάσσιους οργανισμούς στα στερεοσκόπια του εργαστηρίου του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κάβο Γκρέκο.

Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε να παρευρεθείτε, παρακαλούμε όπως δηλώσετε συμμετοχή στον ακόλουθο ιστότοπο https://docs.google.com/forms/d/1nqDCtr-7mUVQKTmUZNrltG7-mQ9z2JxT7qGC6oEs0D0/viewform?edit_requested=true, κατά προτίμηση έως τις 26/3/2019.

(ΜΑΚ/ΑΧ/ΣΧ)