Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-03-2019 20:57

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ποιητική βραδιά του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων «Μέρες Μαρτίου»

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την ποιητική βραδιά «Μέρες Μαρτίου», που διοργανώνει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Στην αποψινή εκδήλωση συναντώνται και μας παρουσιάζουν δείγματα της δημιουργίας τους, οι ποιητές Μαρίνα Αρμεύτη, Λεωνίδας Γαλάζης, Αυγή Λίλλη, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Αντωνίνη Σμυρίλλη, Αθηνά Τέμβριου, Ευφροσύνη Μαντά Λαζάρου, Πάμπος Κουζάλης, Alev Adil και Φροσούλα Κολοσιάτου.

Πρόκειται για μια πολυφωνική ποιητική βραδιά, με δέκα ποιητές που, ο καθένας με το ύφος και τη θεματική του, αλλά όλοι με ανοιχτούς ορίζοντες, με τολμηρές εικόνες, με αφοσίωση στο συγκεκριμένο λογοτεχνικό γένος, τα τελευταία χρόνια μάς έχουν δείξει, εν είδει ποιητικής οικονομίας, νοητικούς και διαισθητικούς συνδέσμους και αντιστοιχίσεις που δεν μπορούσαμε να δούμε. 

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει εκδηλώσεις όπως η αποψινή, με τις οποίες προβάλλεται η αξιόλογη ποιητική δημιουργία του τόπου μας, παρέχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία της συνάντησης και επικοινωνίας των ποιητών μας με το κοινό. Η σύγχρονη κυπριακή ποίηση είναι μια «ποίηση υψηλής ποιότητος», η οποία πραγματεύεται τα μεγάλα θέματα της ζωής και της λογοτεχνίας και μέσα απ’ αυτήν προβάλλεται η ιστορία, ο χαρακτήρας και ο πολιτισμός του τόπου μας. Η λογοτεχνία μπορεί να φωτίσει, να ελευθερώσει και να μορφώσει, γι’ αυτό παραμένει αναπόσπαστο κομμάτι του οράματος της πολιτιστικής αναβάθμισης, όχι μόνο λόγω της σημασίας της για την παιδεία, αλλά και λόγω του πολυδιάστατου ρόλου που διαδραματίζει στη διαμόρφωση και την προβολή της ταυτότητας και του πολιτισμού μας.

Με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο έχουμε ανάγκη τους ποιητές να αγγίζουν τις ψυχές μας με τα δημιουργήματά τους. Στο πλαίσιο αυτό και τιμώντας τους ποιητές μας, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργανώνει στις 19 Μαΐου, σε συνεργασία με την Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, την Εθνική Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου και το Κυπριακό Κέντρο Συγγραφέων της Διεθνούς Ένωσης ΠΕΝ, μουσικοποιητική εκδήλωση με τίτλο Ένα ταξίδι, ένα ποίημα.

Εκτός αυτού, με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο, έχουμε ήδη εντάξει στα Αναλυτικά Προγράμματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης πολλά αξιόλογα κείμενα της κυπριακής λογοτεχνίας και, αφετέρου, ενθαρρύνουμε τις επισκέψεις λογοτεχνών στα σχολεία και τις συναντήσεις τους με τους μαθητές μας, ενώ ήδη συστάθηκε Διατμηματική Επιτροπή Φιλαναγνωσίας στο Σχολείο και την Κοινωνία. Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μέσω των Πολιτιστικών Υπηρεσιών εφαρμόζει ποικίλες δράσεις και προγράμματα για την ανάπτυξη και την προώθηση της λογοτεχνίας.

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Άλλωστε, βασική  προτεραιότητά μας, εκτός από τις κορυφαίες δράσεις Πολιτιστικής Διπλωματίας, είναι η αναδιάρθρωση της διαχείρισης του πολιτισμού με τη δημιουργία νέων αναβαθμισμένων δομών και συγκεκριμένα με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού, της αυτόνομης αυτής διοικητικής δομής που θα αφιερωθεί εξολοκλήρου στους τομείς του Πολιτισμού και των Τεχνών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Λευκωσίας για τη στήριξη που παρέχει στην εκδήλωση και βέβαια το ΚΥΠΕ για την όλη προσφορά του στον πολιτισμό, την προβολή και την ανάδειξη της λογοτεχνικής και ,γενικότερα, της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας. Ειδικότερα, για την αποψινή βραδιά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συντονιστή και αρχιτέκτονα της εκδήλωσης, ποιητή και βοηθό αρχισυντάκτη του ΚΥΠΕ, Γιώργο Χριστοδουλίδη, αλλά και όλους τους ποιητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Σας εύχομαι να είναι μακρύς ο δρόμος της ποιητικής σας δημιουργίας και στην ποίηση να βρει ακόμα περισσότερους φίλους, διότι σε δύσκολους καιρούς η ποίηση υπήρξε πάντα καταφύγιο και παρηγοριά.

____________

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας , η Πολιτιστική Λειτουργός κα Μαρία Θωμά.

 ΙΠ/ΣΧ