Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2019 09:13

Γραπτή απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Κατά γενική ομολογία, τα τελευταία χρόνια η Κυβέρνηση προβάλλει μια μεθοδευμένη εξωτερική πολιτική έχοντας ενισχύσει πολύ τη διεθνή θέση της χώρας μας. Είναι σαφές ότι αυξάνονται τα διεθνή ερείσματά μας και οι δυνατότητες να σταθούμε απέναντι στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας. Είτε μέσα από το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών είτε με τη σημαντική αναβάθμιση σε στρατηγικό επίπεδο των σχέσεων με σημαντικούς εταίρους όπως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία είτε ακόμη με τη ρητή στήριξη που εξασφαλίσαμε από τους εταίρους μας και θεσμικά από την ΕΕ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ολόκληρη η διεθνής κοινότητα τοποθετείται στη βάση του διεθνούς δικαίου υπέρ των δικαιωμάτων και του ενεργειακού προγράμματος της χώρας μας, με μόνη και μοναχική εξαίρεση την Τουρκία που επιλέγει την οδό των προκλήσεων, των απειλών και της τεχνητής κρίσης. Είδαμε εξάλλου ότι ενασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, παρά την επιθετική πολιτική της Τουρκίας, είχαμε πρόσφατα πολύ σημαντικές ανακαλύψεις στην Α.Ο.Ζ.

Συγκεκριμένα, μέσα από το πλέγμα τριμερών συνεργασιών που καλύπτοντας την Ανατολική Μεσόγειο στέλνει ένα σαφές στίγμα συνεργασίας για τη σταθερότητα και τη συλλογική ασφάλεια, αναδεικνύεται η απομόνωση της Τουρκίας ως πηγής αποσταθεροποίησης και έντασης. Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτό το πλέγμα τριμερών σχέσεων γίνεται επίκεντρο ενδιαφέροντος και οδηγεί σε ενεργό εμπλοκή και μεγάλων δυνάμεων.

Την ώρα που το σύνολο του πολιτικού κόσμου στηρίζει την ανάπτυξη των τριμερών συνεργασιών και της γενικότερης ενεργητικής διπλωματίας ως μια στρατηγική κατεύθυνση που ενισχύει τη θέση της Δημοκρατίας, ακούγεται ως παραφωνία η θέση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ο οποίος δεν διστάζει να μηδενίσει τα ερείσματα που δημιουργούνται και μιλά για «μύθο», με αιτιολογία το ότι η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσει μια έξαλλη συμπεριφορά, εκτός μέτρου λογικής. Εάν εγκαταλείπαμε ως «μύθο» τις προσπάθειες ενίσχυσης της διεθνούς θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο και μόνο διότι η Άγκυρα εξαπολύει διαρκώς απειλές, τότε ουσιαστικά θα επιτρέπαμε να πετύχει η εκστρατεία εκφοβισμού την οποία εξαπολύει .

Πάντως εάν το ΑΚΕΛ, που μιλά για «πενιχρά αποτελέσματα» μηδενίζοντας τη στρατηγική κατεύθυνση που αναπτύσσεται σε στενή συνεργασία και με την Ελλάδα, γνωρίζει κάποιο αποτελεσματικότερο τρόπο που θα σταματούσε αμέσως τις «εντελώς απαράδεκτες ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας», όπως ίσως ένα… μαγικό κουμπί, θα παρακαλούσαμε να το πατήσει!

_______________

ΡΜ/ΣΧ