Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2019 09:28

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή σε εκδήλωση για τα εκατοντάχρονα του Σωματείου ΕΛΗΑ Λυθροδόντα, χθες

Είναι μεγάλη η χαρά που νιώθω σήμερα, γιατί βρίσκομαι μαζί σας στη γιορταστική αυτή εκδήλωση για τα εκατοντάχρονα της ΕΛΗΑΣ Λυθροδόντα. Μέσα από τους εορτασμούς και τις δράσεις για την πιο σημαντική μέχρι σήμερα επέτειο του Σωματείου θα φωτιστεί η μακρά και πλούσια ιστορία του, που γράφτηκε σε δύσκολους καιρούς, και θα αναδειχτούν τα επιτεύγματά του.

Ο Γεωργικός Σύλλογος ΕΛΗΑ ιδρύθηκε το 1938 από τα ίδια πρόσωπα που το 1919 είχαν ιδρύσει το Αναγνωστήριον «Η Μεγάλη Ελλάς» με σκοπό την κοινωνική, εθνική και ηθική ανάπτυξη των μελών. Το Αναγνωστήριο ήταν η ρίζα της ΕΛΗΑΣ, την οποία οι ΄Αγγλοι αποικιοκράτες, μετά την εξέγερση του κυπριακού ελληνισμού το 1931, προσπάθησαν να αποκόψουν με τα μέτρα αφελληνισμού που πήραν κατά την περίοδο της Παλμεροκρατίας. Δεν τα κατάφεραν όμως, γιατί η ΕΛΗΑ ρίζωσε, έβγαλε κλώνους και κλαδιά, εδωσε καρπούς και άφησε πλούσια παρακαταθήκη στα μέλη και στους απογόνους τους.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατοντάχρονων της ΕΛΗΑΣ φυτεύουμε συμβολικά ένα ελαιόδεντρο της ίδιας περίπου ηλικίας μπροστά από την είσοδο του Σωματείου. Η ελιά, σύμφωνα με τον ποιητή Κωστή Παλαμά, «είναι τιμημένη, την έχει ο Θεός ευλογημένη κι είναι γεμάτη προκοπή». Κάτι ανάλογο μπορεί να λεχθεί και για την ΕΛΗΑ Λυθροδόντα. Η προκοπή της αντικατοπτρίζεται στους ποικίλους τομείς της δράσης και της προσφοράς της κατά τον πρώτο αιώνα της ζωής της. Μεταξύ άλλων:

  • Διεκδικεί τα δικαιώματα των αγροτών και αγωνίζεται για τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
  • Είναι παρούσα στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.
  • Δημιουργεί ευκαιρίες για τη μόρφωση και την καλλιέργεια των μελών. Οργανώνει διαλέξεις, λειτουργεί βιβλιοθήκη, αναπτύσσει πλούσια θεατρική δράση.
  • Προάγει τον αθλητισμό, με έμφαση στο ποδόσφαιρο.
  • Εργάζεται για τη λύση προβλημάτων της κοινότητας.

Γιορτάζοντας την πρώτη εκατονταετηρίδα της ΕΛΗΑΣ τιμούμε όσους την ίδρυσαν, όσους την πότισαν με τον ιδρώτα και την έθρεψαν με τον μόχθο τους, όσους την λίπαναν με τους αγώνες και τις θυσίες τους, όσους την έκαμαν μεγάλη και τιμημένη.

Μεγάλη η κληρονομιά, μεγάλο και το χρέος της σημερινής γενιάς να διαφυλάξει όσα επιτεύχθηκαν και να συνεχίσει τους ευγενικούς αγώνες της ΕΛΗΑΣ με την ελπίδα και την πίστη ότι θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες σε μια επανενωμένη και ελεύθερη πατρίδα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω το Σωματείο για την τιμητική πρόσκληση να είμαι μαζί σας αυτή την ξεχωριστή στιγμή της ιστορίας του, να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσα θα ακολουθήσουν. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι πρόθυμο να παράσχει κάθε βοήθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του.

Χρόνια πολλά στην εκατοντάχρονη ΕΛΗΑ.

______________

ΜΑΚ/ΣΧ