Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2019 12:47

Το υδατικό ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

22 Μαρτίου:  Μέρα γιορτής για το μοναδικό δώρο της φύσης, το  νερό

Με διάφορες εκδηλώσεις τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 22 Μαρτίου κάθε έτους. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες γύρω από τα θέματα που αφορούν στο νερό.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού διοργάνωσε την Παρασκευή, 22 Μαρτίου, ημερίδα με θέμα: «Νερό, διαχείριση και προστασία», στο Μουσείο Νερού στη Λεμεσό. Στην ημερίδα παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ο οποίος τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει πάντοτε ψηλά στις προτεραιότητές της το θέμα της αντιμετώπισης του υδατικού προβλήματος του τόπου και ότι μέσα από μια αναθεωρημένη στρατηγική που προωθείται αυτή την περίοδο, θα ληφθούν άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για αντιμετώπιση της λειψυδρίας και  ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Επιπλέον, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, διοργάνωσε την περασμένη Τετάρτη, 20 Μαρτίου, εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε συναυλία με έργα εμπνευσμένα από το νερό. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το Water Concerto, το οποίο εκτέλεσε η σολίστ Νατάσα Χατζηανδρέου με τη χρήση ήχων από πραγματικές σταγόνες, καθώς και κρουστών οργάνων που παίζονταν μέσα στο νερό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με φετινό σύνθημα «Κανείς να μη μείνει πίσω», αποτελεί μέρα γιορτής, αλλά και μέρα προβληματισμού για τη διαχείριση του νερού και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Παρά το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε από το 2010 το πανανθρώπινο δικαίωμα για ασφαλές και καθαρό πόσιμο νερό, δισεκατομμύρια άνθρωποι, σε πολλές χώρες του κόσμου, ζουν χωρίς υπηρεσίες παροχής καλής ποιότητας πόσιμου νερού.

Στην Κύπρο, η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι πολύ σημαντική, αφού η χώρα μας ταλαιπωρείται από συχνές και παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας. Παράλληλα, η αύξηση του πληθυσμού, η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς και η σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, επιδεινώνουν το πρόβλημα της λειψυδρίας, αφού δημιουργούν περισσότερες ανάγκες. Ως εκ τούτου, πέραν των πολιτικών, των μέτρων και των δράσεων που υιοθετεί και εφαρμόζει η Πολιτεία, επιβάλλεται να αποκτήσουμε όλοι υδατική συνείδηση, έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το υπέρτατο αυτό αγαθό.

____________

ΜΑΚ/ΣΧ