Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2019 17:04

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Κυπριακό

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης είναι σταθερή, και είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κα Λουτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και κληθείς να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις από πλευράς Τουρκίας, αλλά και αν η Κυβέρνηση εκτιμά πως αυτές οι δηλώσεις γίνονται ενόψει των εκλογών στη χώρα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Πιθανότατα να εξηγείται η συνολική στάση από το ότι πρόκειται να γίνουν εκλογές που παρουσιάζονται ως ιδιαίτερης σημασίας ή ακόμη και κρίσιμες.

Η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης μας είναι σταθερή. Εμείς είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να συνεργαστούμε με την κα Λουτ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Κάποια πράματα που ακούγονται σίγουρα δεν βοηθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πάψουμε να επιδιώκουμε αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ  φρόντισε να διασφαλίσει, ότι, δηλαδή, υπάρχει χώρος και χρόνος για μια νέα πρωτοβουλία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι το σημαντικό.

Και δεν πρέπει εξαιτίας της συμπεριφοράς άλλων να χάσουμε από την προσοχή μας ότι ο ΓΓ μετά το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά επανήλθε πιστεύοντας ότι, εφόσον συμφωνήσουμε μεταξύ μας για το πώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και το τι θα διαλαμβάνουν οι όροι αναφοράς, μπορούμε να έχουμε διαπραγμάτευση.

Είναι φανερό, πρώτον, ότι η Τουρκία προσπάθησε να ροκανίσει τον χρόνο παραπέμποντας τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων δήθεν μετά τις Ευρωεκλογές, και, δεύτερον, ότι μέχρι στιγμής η στάση της Τουρκίας δεν φαίνεται να είναι θετική.

Υπολογίζουμε και περιμένουμε να δούμε και τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν απευθείας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διεθνή πτυχή μόνο, βεβαίως, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πλήρη συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση θα έχει και από εκεί την ανάλογη πληροφόρηση για το πώς κινείται η Τουρκία».

Σε ερώτηση πώς μπορεί επί του πρακτέου να λειτουργήσει το ότι ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει διοριστεί και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Μαυρογιάννης θα αναλάβει τη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου και, ταυτόχρονα, θα είναι και ο διαπραγματευτής. Είναι κάτι που είχε συμβεί και στο παρελθόν και είναι εφικτό».

_______________

ΡΜ/ΕΛ/ΣΧ