Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2019 20:15

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Green Line»

Είχα ακούσει για ένα αξιόλογο κυπριακό ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών. Στη συνέχεια πληροφορήθηκα ότι επρόκειτο για ντοκιμαντέρ Εικονικής Πραγματικότητας που επιλέχθηκε, επίσης, από πολλά φεστιβάλ ταινιών και μάλιστα κέρδισε τέσσερις φορές τη διάκριση “Best VR Film” (καλύτερης ταινίας εικονικής πραγματικότητας).

Σήμερα έχουμε το προνόμιο να βρισκόμαστε στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας “Green Line”. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον και, σύμφωνα με τα όσα έχω ακούσει για αυτό, επίπονου εγχειρήματος στο οποίο οι δημιουργοί του αφιέρωσαν παραπάνω από δυόμιση χρόνια στην παραγωγή.

Είναι εντυπωσιακό πως ένα μέρος τόσο κοντά μας, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από αυτή την πινακοθήκη, η «νεκρή» ζώνη, είναι την ίδια ώρα τόσο άγνωστη και μη προσβάσιμη, τόσο μακρινή, ακόμα και μυστηριώδης.

Αποτελεί, ωστόσο, όχι μόνο μέρος της πατρίδας και της γειτονιάς μας, αλλά και μια υπενθύμιση της ανεκπλήρωτης επιθυμίας μας για τερματισμό της ξένης κατοχής και της επανένωσης της χώρας.

Προς το παρόν μας θυμίζει την κατοχή και τη στρατιωτική παρουσία και κάποιες φορές ότι είναι χώρος έντασης, χώρος στον οποίον μόνο λίγοι και για ειδικούς λόγους έχουν πρόσβαση.

Η σκέψη σε αυτό προκαλεί την αντίδραση ότι δεν αποδεχόμαστε αυτό το μέρος της γης μας, της κοινότητας μας ως μια απόλυτα «νεκρή» ζώνη.

Αυτά, πιστεύω, θα ήταν αρκετά για τους δημιουργούς ώστε να φτιάξουν ένα ντοκιμαντέρ που θα μας προκαλούσε να σκεφτούμε και να νιώσουμε έντονα συναισθήματα, όχι μόνο οι Κύπριοι αλλά και άλλοι άνθρωποι με ευαισθησίες.

Επιπρόσθετα, η χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας μάς εισάγει σε ένα νέο κόσμο οπτικοακουστικής, σε μια νέα και πιο συναρπαστική εμπειρία από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στις μέρες μας, παρά τις πολύ γνωστές δυσκολίες, νέοι δημιουργοί αψηφούν τα όρια και δημιουργούν υποσχόμενα έργα που αφορούν την τέχνη του κινηματογράφου στην Κύπρο. Και εδώ απόψε έχουμε ένα ξεχωριστό παράδειγμα.

Προσβλέποντας στη θέασή του συγχαίρω την Full View Productions, και τους υποστηρικτές της, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την Polar Effect Productions και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και, φυσικά, όλους όσοι έχουν συνδράμει στην αποψινή εκδήλωση εδώ στη Λεβέντειο Πινακοθήκη.

____________

ΡΜ/ΣΧ