Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-03-2019 08:57

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση «Ώρα της Γης», χθες

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω ,για ακόμη μια φορά, στο Προεδρικό Μέγαρο, για να γιορτάσουμε την «Ώρα της Γης» και να δώσουμε το κοινό μήνυμα για την ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και ενεργοποίησης όλων των πολιτών, για τη λήψη συντονισμένων δράσεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σ’ αυτή την παγκόσμια εκδήλωση, εκατομμύρια πολίτες ενώνουν τη φωνή τους και, μέσω της συμβολικής συσκότισης σε σπίτια, δημόσια κτήρια και επιχειρήσεις, στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Τα ακραία φυσικά φαινόμενα, το φαινόμενο της αυξανόμενης θέρμανσης του πλανήτη, η εναλλαγή μεγάλων περιόδων ξηρασίας και έντονων βροχοπτώσεων, η λειψυδρία, οι καύσωνες και η απώλεια της βιοποικιλότητας συνιστούν δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που εμφανίζονται με μεγαλύτερη ένταση σε ολοένα και περισσότερες περιοχές του πλανήτη μας.

Συνεπώς, η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει επιτακτικά και χωρίς άλλη καθυστέρηση, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων και την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών, προκειμένου να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκει να αναλάβει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και ενεργειακών ζητημάτων. Έχει ήδη συμφωνηθεί ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων και δεσμεύσεων της Ένωσης για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το 2030, στη βάση του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε Πρόταση Κανονισμού για τη «Διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης».

Στη βάση του πιο πάνω, το πρώτο προσχέδιο του δικού  μας Εθνικού  Σχεδίου έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει ήδη εντάξει δυναμικά στο ενεργειακό ισοζύγιό της την «καθαρή και πράσινη ενέργεια», ενώ προωθείται παράλληλα η «πράσινη οικονομία» μέσω των κατάλληλων σχεδίων για ενθάρρυνση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Μιλώντας για τους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ευρύτερη περιοχή, τη γειτονιά μας, την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. 

Μιας περιοχής, η οποία, ως και οι επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν, αποτελεί μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, ώστε σε συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες, να δημιουργήσουμε ένα Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης, με στόχο την αντιμετώπιση των ορατών, περιβαλλοντικών και όχι μόνο, κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε κατά κύριο λόγο και πρωτίστως στη δική μας, δυστυχώς, περιοχή.

Αυτή η πρωτοβουλία θα υποστηρίζεται από συνεχή έρευνα και θα αναπτυχθεί ένα φόρουμ διαλόγου - μια πλατφόρμα, όπου ενδιαφερόμενοι ανά το διεθνές, αλλά και περιφερειακά θα μπορούν να συζητούν πρακτικές λύσεις που βασίζονται στις εν λόγω έρευνες για απάμβλυνση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.

Είχαμε ήδη σχετικές επαφές με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Τζέφρι Σακς, ο οποίος είναι σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους Στόχους για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ενώ προωθήσαμε την πρωτοβουλία μας κατά τις συναντήσεις μας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο, μέσω των σχετικών συνεργασιών που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες της περιοχής.

Σαν αποτέλεσμα των πιο πάνω επαφών μας και λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό έργο, την πλούσια δράση και την εκτενή εμπειρία στον τομέα της κλιματικής αλλαγής του καθηγητή Κώστα Παπανικόλα, Πρόεδρου του Ινστιτούτου Κύπρου, προέβηκα στον διορισμό του ως Σύμβουλο μου και Ειδικό Απεσταλμένο για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο κ. Παπανικόλας, σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα αναλάβει τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών, ούτως ώστε να καταστεί εφικτό η Κύπρος να μετατραπεί ερευνητικό κέντρο με στόχο, μέσω συστηματικών και στοχευμένων δράσεων, να υλοποιήσουμε σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο τα επιστημονικά πορίσματα του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσεως για αντιμετώπιση των δυσμενών κλιματικών αλλαγών.

Αν υποτιμήσουμε τους ορατούς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής θα είναι δυστυχώς δραματικές οι επιπτώσεις, όχι μόνο στο οικοσύστημα, αλλά και στην οικονομία και στο κοινωνικό σύστημα, και, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Αυτό που μας δίδει ελπίδα είναι η ενεργοποίηση εφήβων, γενικά των νέων ανθρώπων που μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας που έχουν αναλάβει αξιώνουν την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας, θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τα παιδιά του Ειδικού Σχολείου Άγιου Σπυρίδωνα Λάρνακας και τις εκπαιδευτικούς για το γεμάτο μηνύματα μουσικό πρόγραμμα που μας παρουσίασαν, καθώς και το Αστεροσχολείο για την παρουσίαση που θα ακολουθήσει αργότερα.

Επίσης, θερμά ευχαριστώ και την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα Ιωάννα Παναγιώτου, τόσο για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης όσο και για τις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης και αειφόρου περιβαλλοντικής ανάπτυξης.  

------------------------- 

(ΡΜ/ΕΙ)